Can Serra – Rellotge de sol (Mxinet)

rellotge_Can_Serra

 Rellotge de sol de Can Serra (Marratxinet)

 

Rellotge vertical no declinant, rectangular, situat a la cantonada dreta del buc principal. El seu quadrant està llavorat sobre una peça de marès relativament petita i el seu gnòmon és de ferro. Els dígits de les hores són indoaràbics i té marcades també les mitges hores. com que la façana principal de la casa està orientada a Sud-Oest, el rellotge escapça part de les peces del cantó per poder mirar directament cap al Sud. Això fa que les hores de cada part del quadrant siguin simètriques, que les sis del matí solar i les sis de l’horabaixa solar siguin les línies horitzontals (quan el sol és exactament a l’Est o a l’Oest) i que el seu gnòmon formi un angle amb el quadrant igual a la colatitud de Marratxinet (la colatitut és l’angle complementari de la latitud, és a dir, la diferència amb 90º).

Comprovació del seu funcionament

Lectura de 2 de maig. Per passar de l’hora solar a l’hora oficial s’han de fer tres correccions. Hores segons l’estació: + 2h (temps estiu). Equació del temps (diferent per a cada dia de l’any): – 3 min. Correcció per la longitud de Marratxinet: – 11 min.

 

Si el rellotge marcava alguns minuts abans de les tres, la hora oficial de la foto, hauria de ser alguns minuts abans de: 15h +2h – 3 min -11 min, és a dir, poc alguns minuts abans de les 16:46. El rellotge de la càmera marcava les 16:38. La lectura és satisfactòria dins els marges de precisió que pot donar.

[JLP, IV ’14][revisat, IV ’15]

(Visited 173 times, 1 visits today)

Tags: ,

Cap comentari.

Deixa un comentari