Circulus Latinus Maioricensis

 

clm_logo_full

.                                                              Logo de l’entitat

 

Entitat cultural –el nom de la qual es podria traduir com a Grup Llatinista de Mallorca- nasqué el 21 de juny del 2008 en una primera reunió que es féu a Pòrtol. Els fundadors foren tres entusiastes del llatí com a llengua viva, en concret Pau Seguí, professor d’ensenyament secundari de Filosofia i de Llatí, Damià Crespí i Gregori Puigserver, tots dos professors d’ensenyament secundari de Biologia i Geologia.

Amb la creació d’aquest grup es pretenia, a imitació de molts d’altres Circuli d’arreu d’Espanya, d’Europa i del món sencer, fomentar la pràctica i l’ús de la Llengua Llatina, prou minvat en els darrers temps. La finalitat del grup és, en conseqüència, no

0-a-foto-1

Primera sessió del CLM

només poder accedir a una quantitat ingent de llibres, documents i inscripcions redactats en la nostra llengua mare i eterna, sinó també practicar-la oralment i per escrit per poder-la emprar en aplecs de gent interessada de qualsevol origen, així com pel simple gaudi personal.

D’ençà de la seva fundació, el Circulus Latinus Maioricensis –o CLM, en les seves sigles– s’ha reunit ininterrompudament un pic cada mes, amb l’única excepció, de vegades, dels mesos d’estiu, a diferents seus, que han estat diverses al llarg dels anys: el domicili particulars dels seus membres (a sa Cabaneta, Pòrtol o Ciutat), a les dependències de l’Ajuntament de Marratxí de sa Cabaneta, als annexos de la parròquia de Sant Marçal, i fins i tot, a qualque bar .

Des del desembre de 2012 el local de reunió de l’agrupació és el mateix de les Mestresses de Casa del Pont d’Inca, ubicat a l’edifici Erica (C/ Santedat, núm. 2, 1r pis. Pont d’Inca).

A les reunions mensuals es parla de qualsevol tema, però principalment de qüestions relacionades d’una manera o l’altra amb la llengua llatina, i sempre s’hi inclou una conversa més o menys llarga en llatí. Sovint, un o més membres del grup aporten qualque document, generalment escrit en llatí, per comentar en el si de la reunió. A més, també es fan sortides culturals, normalment relacionades amb el món clàssic. De les reunions i de les sortides se sol fer una acta en llatí; es pot trobar un bon nombre d’aquestes actes a la pàgina web del grup.

Recentment, el CLM ha rebut un fort impuls i el seu nombre d’integrants ha crescut notablement. El mes de desembre de 2015 el grup es posà en contacte amb el professor d’ensenyament secundari de Llengües clàssiques Josep Campillo, autor del llibre Ruta per les inscripcions llatines de Palma, que entrà a formar part del grup; així mateix ho feren aleshores dues professores també de Llengües clàssiques, Eva Monzón i Maria José Valle i, al cap de poc temps, dues més, Joana Maria Noguera i Aina Melià. Val a dir que tot aquest professorat forma part del grup responsable del festival del Món Clàssic a Mallorca Mare Magnum, amb multitud d’activitats adreçades als estudiants de secundària i al públic en general.

0-a-foto-2

Una imatge de la nova etapa

Entre el mesos de maig i juny de 2016 s’incorporaren al grup Ginés Quiñonero i Raül Segarra, professors d’Educació plàstica i de Llengües clàssiques de secundària, respectivament. Val a dir que aquest darrer professor ha estat el fundador del Circulus Latinus Ficariensis -de Figueres- i membre del Circulus Latinus Barcinonensis, de Barcelona.

Com a resultat de les noves incorporacions al CLM i del seu dinamisme, ha començat una nova etapa del grup amb un horitzó molt prometedor. De fet, a les darreres reunions (finals de 2016) es parla més llatí que mai – sens dubte hi ajuda l’assistència aquest estiu passat d’Eva i Raül a diversos seminaris de llatí viu -, el blog del Circulus s’ha renovat per complet i s’ha ampliat en gran mesura; a més, el CLM ha entrat a formar part del Collegium Latinitatis, una associació dels Circuli de l’Estat; finalment, dia 10 de novembre de 2016 es féu al Diario de Mallorca una presentació pública del CLM, juntament amb altres associacions que fomenten el cultiu de les llengües i la cultura clàssiques, com Pèlag, Pàrodos i Mare Magnum.

Posteriorment a l’acte de presentació esmentat, el grup encara ha crescut més. Les darreres incorporacions (finals de novembre de 2016) han estat les següents: Damià Farré, Lluís Garcia, Borja Sirerol, Àngela Martí i Rubén Soler, tots ells llicenciats en Filologia Clàssica i professors d’ensenyament secundari, llevat del primer, que és enginyer mecànic. En total, hem arribat a esser 12 els participants a una sola reunió. Tenint en compte aquest fet, e

0-a-foto-3

Grup actual

ncara que el considerem merament puntual, no es pot dir que la pràctica i l’interès pel llatí estiguin en declivi a Marratxí o a Mallorca.

 

En resum, el Circulus Latinus Maioricensis, si bé d’àmbit insular i amb membres de tota l’illa, nasqué a Marratxí i actualment hi té la seu. El seu propòsit no és altre que conrar i fomentar la llengua llatina, però no com una peça de museu, sinó com una eina pràctica i ben viva, útil per a qualsevol tasca, com ha estat durant més de dos mil anys.

Vegeu>>> Manifest del CLM

Lloc actual de reunió del CLM:
Edifici Erica C/ Santedat, núm. 2, 1r pis. Pont d’Inca (Marratxí)

Pàgina web del grup:
http://circuluslatinusmaioricensis.blogspot.com.es/

Adreça de contacte:

circuluslatinusmaioricensis@gmail.com

[Mxp, XII ’06]

[SEGUEIX L’ACTUALITZACIÓ DIÀRIA DE MARRATXIPÈDIA MITJANÇANT LA NOSTRA PLANA DE FACEBOOK]
(Visited 342 times, 1 visits today)

Tags: , , ,

Cap comentari.

Deixa un comentari