Esquerra Unida (EU)

eu Esquerra Unida (Izquierda Unida – IU) va ser fundada l’any 1986 arran de les mobilitzacions per exigir la sortida de l’estat espanyol de l’OTAN. En aquell moment la Plataforma Cívica per la sortida d’Espanya de l’OTAN, presidida per l’escriptor Antonio Gala, va aconseguir aglutinar gairebé totes les organitzacions d’esquerres de l’estat excepte el Partido Socialista Obrero Español (PSOE). Moltes d’aquestes organitzacions es van integrar després a l’anomenada Plataforma de l’Esquerra Unida. El resultat del referèndum que es celebrà el 12 de març de 1986 va ser a favorable a la permanència a l’OTAN.

La primera reunió d’IU va comptar amb la participació del Partit Comunista d’Espanya (PCE), el Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC), el Partit d’Acció Socialista(PASOC), Esquerra Republicana (IR, 1986-2002)), la Federació Progressista (FP, 1986-87), el Partit Humanista (1986-87) i el Partit Carlí (1986-87). A aquests partits se’ls unirien, per fundar Esquerra Unida, el Partit Comunista dels Pobles d’Espanya (PCPE) i el Col·lectiu d’Unitat dels Treballadors – Bloc Andalús d’Esquerres (CUT-BAI), així com alguns independents.

El juny de 1986, IU va participar per primera vegada en unes eleccions generals obtenint 7 escons, 3 més que el PCE en les anteriors generals.

Els coordinadors generals del partit han estat:

Gerardo Iglesias (1986-89)

Julio Anguita (1990-99)

(Francisco Frutos) (1999-2000)

Gaspar Llamazares (2000-08)

Cayo Lara (2008-actualitat)

 

En parlen més a

wikipèdia:  https://ca.wikipedia.org/wiki/Esquerra_Unida_(Espanya)

 

Esquerra Unida de les Illes Balears és un partit polític de les Illes Balears -correspon a la federació balear d’Izquierda Unida-, d’ideologia socialista, republicana i federalista, fundat l’any 1996. El coordinador actual és Manel Carmona.

Adreça: carrer Patronat Obrer, 23, 07006 Palma.

Telèfon:971 72 44 88

plana web: www.esquerraunida.org

adreça mail:  euib@eu-balears.org

 

Esquerra Unida de les Illes Balears a Marratxí

L’agrupació d’Esquerra Unida se constitueix a Marratxi a principis dels anys 90. Durant la segona meitat de la legislatura 1991 – 1995 comença a tenir activitat cap a la societat marratxinera. Edita el “Butlletí Informatiu” que distribueix als comerços, locals i bars del municipi. Durant aquesta legislatura la seva presència se concreta sobre tot a la part del segon districte, (Es Pont d’Inca, Es Pla de na Tesa, Cas Capità i altres
urbanitzacions).

A les eleccions municipals de 1995 se presenta per primera vegada. Si bé el Partit Comunista de les Illes Balears que forma part d’EU ja s’havia presentat el 1979 i havia tret un regidor, Guillem Juan Mas. A aquestes eleccions supera el 5% i el seu cap de llista, Miquel Rosselló, s’incorpora a
l’ Ajuntament com a regidor. El Govern municipal el formen en aquells anys el PSOE i els Independents de Marratxí. EU queda l’oposició amb el compromís de fer una oposició constructiva.

Durant aquesta legislatura comença a editar un fulletó informatiu trimestral, “El Siurell”. Participa activament a les plataformes unitàries ciutadanes, molt especialment en aquella que reivindica un Institut de Secundària pel Municipi i aconsegueix presència a altres nuclis com Sa Cabaneta.

També durant aquells anys EU obrí un local al carrer Antoni Maura cantonada amb el carrer de Sant Llatzet del Pont d’Inca. La coincidència volgué que aquest mateix local fou utilitzat als anys de la guerra civil per Falange Española i molts de republicans i republicanes pont d’inquers foren obligats a prendre-hi oli de ricí a aquell mateix local.

A les eleccions municipals del 1999 creix electoralment superant el 7% dels vot, però la seva representació municipal se manté en un sol regidor, que repeteix el pont d’inquer Miquel Rosselló, que torna a quedar a l’oposició per que se repeteix el pacte del PSOE amb els Independents. Es dóna l’avinentesa que mentre a l’Ajuntament EU se veu obligada a fer oposició al PSOE, comparteix amb ell el Govern de les Illes en el primer Pacte de Progrés.

A la segona meitat del 2002, Miquel Rosselló és nomenat Conseller de Treball i Formació del Govern de les Illes Balears i per no acumular càrrecs institucionals presenta la dimissió i ocupa el seu lloc la segona de la llista, la cabanetera Magdalena Moreno.

A les eleccions municipals del 2003, Magdalena Moreno encapçala la llista d’EU i entra a l’Ajuntament. En aquest cas el govern municipal és del PP i Independents de Marratxí, per la qual cosa lògicament Magdalena Moreno se mantén a l’oposició.

A les següents eleccions, el 2007 mentre el PSM i EU se presenten a les eleccions autonòmiques amb la Coalició Bloc per Mallorca, a Marratxí se presenten separats i els resultats són minsos. EU queda fora del municipi i el PSM treu un sol regidor.

Al 2010 se produeix un important escisió dins EU que arrossega una bona part de la militància de Marratxí, entre ells els ex regidors Miquel Rosselló i Magdalena Moreno. Influïda per aquest esdeveniment EU no treu cap regidor a les eleccions municipals del 2011.

Durant aquesta legislatura EU passa per una situació difícil però quan arriben les següents eleccions aconsegueix formar, amb membres de Podemos i independents, la coalició Guanyem, que treu tres regidors, un dels quals, el veí del Pla de na Tesa Mariano Izquierdo és militant d’EU.

 

[Mxp, VII ’15; actualitzat VIII ’15]

(Visited 89 times, 1 visits today)

Tags:

Cap comentari.

Deixa un comentari