Gelabert Massot, Antoni (1877-1931)

gelabert massot, antoni mxp

 

 

 

Barber, pintor i dibuixant. Casat a Marratxí

 

 

 

 

D’origen modest, va néixer a la pàrròquia de Santa Eulàlia de Palma l’any 1877, fill de Bartomeu Gelabert Guardiola, barber, i de Joana Aina Massot Lliteres, ambdós també de Palma.
Alternà pintura i barberia durant tota la vida.
Amb 15 anys es fa càrrec de la barberia familiar, degut a la mort del pare.
Assistí a l’acadèmia de Dibuix que hi havia al Consolat de Mar.
Fa part dels fundadors de la societat Saló Beethoven, que reuneix músics, melòmans, escriptors i alguns pintors afeccionats a la música. La seu de la societat es troba a la planta baixa de l’edifici en el que s’ubica la barberia de Gelabert. El promotor i l’animador principal de la societat és el compositor Antoni Noguera Balaguer (1860-1904).
Antoni Gelabert2  L’any 1902 realitzà la seva primera exposició, que fou acollida negativament pel públic.
El 1903 viatjà a París per estudis, amb la pintora Pilar Montaner, becat per l’Ajuntament de Palma. Allà freqüentà l’estudi de Picasso, que havia conegut a Els Quatre Gats, de Barcelona.
El 1923 s’instal·là a Son Fonc, de Deià, acompanyat per Clara Lucena.
Segons Miquel Pons pintà molts d’indrets de Palma, aspectes de la vida ciutadana i sobretot els paisatges de Pollença i de Deià.
Fou considerat el gran renovador del paisatgisme illenc i es considera el màxim representant del modernisme pictòric a les Balears.
L’any 1927 fou nomenat delegat general de Foment de Turisme de Palma i l’any 1928 delegat de l’Associació per a la Cultura de Mallorca.
Es casà l’any 1928 a l’església de N.S. del Carme, de Pòrtol, amb la felanitxera Clara Lucena Sagrera. Els assistí el vicari d’aquell moment, el capellà “Gelat”, el santamarier mn.Joan Vich.
L’any 1931 es suïcidà a Son Fonc, víctima d’una crisi nerviosa. Fou enterrat al cementeri de Deià, devora el també pintor Antoni Ribas.
Alguns llibres i escrits sobre el tema

[Miquel ALENYÀ] Miquelcin
ema.blogspot.com

Bartomeu L. FERRÀ JUAN, “Gelabert y su tiempo”, Conferència pronunciada en el Cercle de Belles Arts el 22 de febrer de 1945, Estudis Baleàrics, núm. 39, pàg. 113-126, i núm. 40, pàg. 119, Palma, 1991.

Josep M. PARDO i  Miquel ALENYÀ, “Gelabert  Massot, Antoni”, ‘La Pintura i l’Escultura a  les Balears’, pàg. 231-254, Promomallorca ed.,  Palma, 1996.

Miquel PONS BONET, “Antoni Gelabert”, Ajuntament de Palma, Palma, 1984.iquel ALENYÀ, “Gelabert Massot, Antoni”, ‘La Pintura i l’Escultura a les Balears’, pàg. 231-254, Promomallorca ed., Palma, 1996.

Miquel LLABRÉS, “El pintor Antoni Gelabert”, Reial Acadèmia de Belles Arts de les Illes Balears, 6 pàg., Palma, 1981.

Rafel PERELLÓ PARADELO,  “E

gelabert

l pintor Antonio Gelabert”, R. Perelló editor, Palma, 1977.

Pere SERRA, “De Pere Niçard a Joan Miró. Discurs de recepció com a acàdemic de la R.Acàdèmia de B.A. Sant Sebastià” Palma, 1997

Josep M. TOUS i MAROTO, “Por es

os estudios. En el de Antonio Gelabert”, La Almudaina, pàg. 1, 18-XII-1913, Palma.

VV.AA. GEM, 6, 219-220.<

gelabert3

VV.AA. Viquipedia.org

 

[BMM, Mxp, IX ’15]

 

 

 

 

[SEGUEIX L’ACTUALITZACIÓ DIÀRIA DE MARRATXIPÈDIA MITJANÇANT LA NOSTRA PLANA DE FACEBOOK]

(Visited 914 times, 1 visits today)

Tags: , , ,

Cap comentari.

Deixa un comentari