Janer Manila, Gabriel

0 Janer Manila al CEIP Pla de Na Tesa - copia
Janer Manila al CEIP Pla de Na Tesa

Gabriel Janer Manila va néixer a Algaida (1940). Llicenciat en Lletres i doctor en Pedagogia per la Universitat de Barcelona, és catedràtic d’Antropologia de l’Educació a la Universitat de les Illes Balears; s’ha dedicat a la recerca en aquest camp a partir de la seva tesi doctoral La problemàtica educativa dels infants selvàtics: el cas de Marcos (1979).

L’any 1967 es va donar a conèixer com a novel·lista amb L’abisme, premi Ciutat de Palma. D’aleshores ençà la seva obra ha estat molt guardonada, amb títols com Els alicorns (Premi Josep Pla 1971), Els rius de Babilònia (Premi Sant Joan 1984), Els jardins incendiats (Premi Carlemany 1997) i El perfum dels cedres (Premi Néstor Luján 2002).

També ha conreat la literatura juvenil, amb reconeixements com el Premi de la Generalitat de Catalunya al millor llibre infantil (1987) per Tot quant veus és el mar, obra que també va ser Premi Nacional de Literatura Juvenil del Ministeri de Cultura  (1987) i, de bell nou obtingué aquest premi l’any 1994 per Han cremat el mar.

Ha vist traduïda la seva obra a alemany, anglès, castellà, basc i gallec, i ell ha traduït de l’italià el pedagog Gianni Rodari. El 1998 fou guardonat amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. Com a gestor cultural, exercí el càrrec de director de l’Institut d’Estudis Baleàrics (2004-07).

Mestre d’escola en la seva joventut a Llubí, S’Horta de Sóller i Son Ferriol –experiència que recollí a Petita memòria d’un mestre del meu temps (1975)–, dóna nom des del 1992 al Col·legi Públic del Pla de Na Tesa. Per altra banda, ha estat pregoner de les festes de Sant Marçal el 1986 i el 2005 i va fer la presentació pública del volum Pòrtol, guia d’olleries dels marratxiners Biel Massot i Muntaner i Miquel Mut i Sureda.

www.gabrieljaner.com/sobre_mi

Foto: L’escriptor visita els alumnes d’Ed. Infantil del CEIP Gabriel Janer Manila (Pla de Na Tesa, abril 2011)

Font: www.ceipgabrieljanermanila.com

Bibl. a Pòrtula: De l’amor i el foc,  50, V 86
Totes les olles de terra [Presentació de Pòrtol, guia d’olleries] 81,29

[TOV, Mxp, X 16′][Darrera revisió, X ’18]

[SEGUEIX L’ACTUALITZACIÓ DE MARRATXIPÈDIA MITJANÇANT LA NOSTRA PLANA DE FACEBOOK
(Visited 235 times, 1 visits today)

Tags: , , , ,

Cap comentari.

Deixa un comentari