Montaner Massanet, Margalida (1918-2011)

0-a-img097-copia Infermera i mestressa de casa, PO

Neix a Palma, de família benestant, dia 7 IV 1918, filla de Joan Muntaner Verd i de Catalina Massanet Verd.

Mor a Palma, el 2011, als 93 anys.

Es casa l’any 1940 amb Guillem Massot Capó, també ciutadà, però fill de la portolana Antònia Capó Garau, QUELET o CROSTA. Tenen 4 fills:

Josep (monjo de Montserrat)
-Joan = Maria Magarolas Jordà, de Tarragona> Guillem= Olga Hernández (Jan i Noa); Margalida=Eduard (Candela i Nil); Maria = Josep Antoni Tassies (Guillem)
-Guillem (+)= Maria del Pilar Juan Palmer, de Palma> Guillem=Maria A.Isern Amengual, de sa Cabaneta (Andreu i Maria del Mar); Joan=Catalina Canyelles, de Pòrtol (Guillem i Miquel)
-Biel (fadrí)

Els fills de Margalida Montaner

Els fills de Margalida Montaner

De fadrina vivia a PM, al carrer de Bordoi, i feia llargues estades, amb la seva família, a les possessions de Son Serra de Marina i de sa Bisbal; de casada, passaren el primer any a Campanet i després, tota la vida a Pòrtol, sempre al c/Major, primer a la casa anomenada can TAULER NOU o cas METGE (perquè fins aleshores hi havia viscut el metge Antoni Yarza, al qual substituí el marit de Margalida Montaner) i poc temps després a la casa dels seus sogres que s’havia dit can QUELET i aviat es coneixeria com cas METGE, degut a la professió del propietari. Amb tot, alternava amb estades a Palma, al c/del Palau, durant els estudis dels seus fills Josep i Joan. Treballava a la mateixa casa de Pòrtol, atenent els malalts i donant una mà al seu marit, del qual va aprendre els coneixements bàsics d’infermeria, tot i que mai no va assistir a cursos oficials. De jove volia estudiar d’infermera, però la seva mare no li ho va permetre perquè no ho considerava adequat. Una vegada casada, va arribar a ser especialista en cures generals de primers auxilis i, sobretot, en tractament d’objectes estranys dins els ulls (espines, virons…). Quan augmentà el nombre de pacients, fou ella qui cuidava d’emetre les receptes, perquè el seu marit gaudís de més temps per poder-los visitar a la consulta.

Llegia i escrivia, igual que tenia els coneixements propis de les dones de la bona societat de la seva època, perquè havia anat a un col·legi de monges i havia rebut classes particulars de francès, de música, etc.

Sempre va estar molt pendent dels seus fills; A la dècada dels seixanta tenia els dos majors a Catalunya i no passava any que no els anàs a veure, amb el seu marit, sovint acompanyats dels dos més joves perquè no es rompessin els vincles familiars.
De jove, als 18 anys, havia acompanyat els seus germans, que militaven en alguns partits polítics de dretes, al funeral de Calvo Sotelo, duent una arma amagada a la trobiguera. El 14 d’abril de 1931 havia assistit, a la plaça de Cort, a la proclamació pacífica de la Segona República i recordava perfectament les paraules d’Alexandre Jaume i d’Ignasi Ferretjans. Ja iniciada la guerra, durant l’expedició del capità Bayo, ajudà algun cop els ferits que s’acumulaven a l’Hospital Militar de Palma.

Tot i això, ella no va fer part mai de cap organització política, ni va pertànyer a cap entitat.

De nina, va fer un viatge familiar a Lorda; més tard, amb el seu marit anà a Madrid i Guadalajara. Posteriorment, a part dels viatges a Catalunya per veure els fills, també var fer un circuït familiar fins a Roma i diverses ciutats d’Itàlia

De jove li agradava llegir, o escoltar lectures que li feia el seu marit mentre ella feinejava arreglant la roba dels fills, petits aleshores. Més envant, li agradava fer calça i ganxet, sovint amb la televisió amollada, que l’entretenia i li feia companyia. Cuinava molt bé i cuidava els dies onomàstics fins al darrer detall.

Sempre fou una persona religiosa, molt justa i recta. També era crítica i irònica en les coses que l’afectaven; amb el temps, però, va tornar més comprensiva i tolerant en molts aspectes. Amb tot, era riallera i simpàtica.

Encara avui, es conserven fotos, receptaris de cuina de la seva mà i objectes personals diversos.

Vegeu>> Galeria biogràfica

 

Ref: [Padrina de confirmació 1949] 18,13 [M.M.M. -Salsa de Nadal] 88, 13

 

[BMM/JMM, Mxp, 12 XI ’16][darrera revisió XII ’18]

[SEGUEIX L’ACTUALITZACIÓ DE MARRATXIPÈDIA MITJANÇANT LA NOSTRA PLANA DE FACEBOOK]

 

(Visited 414 times, 1 visits today)

Tags: , ,

Cap comentari.

Deixa un comentari