Taverner i polític
Neix a Binissalem c.1840, fill d’Antoni Moyà i Teresa Pascual.
L’any 1865 es casa a Marratxí amb Antònia Aina Adrover Binimelis, de Felanitx. Aleshores ja constava com a taverner. Tenen, almenys, un fill -Antoni- que mor als 19 anys. Devien viure al Pla de na Tesa i en uns anys ella morí.
El 1874 es casa, també a Marratxí, amb Catalina Roca Homar, d’Esporles. Tenen, almenys, tres fills: Joan, Gaspar i Josep, que amb el temps també seran taverners i comerciants, vivint a ca s’OLIERA. Catalina Roca mor l’any 1886.
Al cap d’uns anys Joan Moyà inicia una intesa activitat municipal:
El 1879 fa part, per sorteig, de la Junta Municipal, la qual integra, juntament amb els membres de l’Ajuntament, l’Assemblea Municipal.
El 1883 consta com a elector, del Pla de na Tesa, per a les eleccions de diputat.
El 1891 és nomenat associat per fer llistes municipals de consum 1891-92.
El 1892 l’Ajuntament el nomena representant del gremi d’alcohols i demés liquids espirituosos.
El 1893 segons el padró municipal el trobam vivint al Pont d’Inca, com a taverner, de 57 anys, amb tres fills; vidu de Catalina Roca i casat amb Maria Coll Monjo, amb la qual no consta que s’hagi casat a Marratxí i de la qual sabem que és de Sóller, d’una cinquantena d’anys i que va morir l’any 1935. Varen tenir, almenys, dos fills, Antoni i Pere.
Aquest mateix any, 1893, l’Ajuntament nomena Joan Moyà com a membre de la Junta pericial, el fan membre de la Junta municipal de Sanitat per a aquell bienni i és nomenat per distribució del contingent alcohols d’aquell any.
L’any 1894, quan hi ha canvi d’Ajuntament, és nomenat regidor, amb el batle Antoni Barrera Ramis. Al cap d’uns mesos, l’Ajuntament li lloga una casa del Pont d’Inca per pernoctar la Guàrdia Civil els dies de servei; encara no hi ha caserna fixa.
Mor l’any 1903, quan compta 64 anys.
[BMM, Mxp, VIII ’16]
[SEGUIU DIÀRIAMENT L’ACTUALITZACIÓ DE MARRATXIPÈDIA MITJANÇANT LA NOSTRA PLANA DE FACEBOOK]
Cap comentari.