Puig d’en Torrella

Discretíssima elevació que forma part del massís que s’allarga des de can Parrisco i can Pistola fins el xap artificial obrat als voltants des Pou des Coll per on discorre l’actual Ma-13.


Localització: la seva part més alta no culmina en un punt que destaqui de la resta, cosa que gairebé fa imperceptible ubicar el seu capcurucull. Tot i això, al mapa de l’IGN apareix una cota de 228 metres situada al bell mig d’un sementer d’ametllers i garrovers esparsos que prenem com a referència per situar-ne el cim.


Coordenades UTM: 48244 E / 430244 N


1era documentació escrita: 1818


Característiques: els seus vessants són plens de pinar i es caracteritza per disposar d’una zona ben planera a la part més elevada del massís que fou emprada com a terra de conreu.
Com bé hem anotat abans, esdevé un fet inusitat que una elevació que passa tant desapercebuda porti el genèric de puig. En el seu coster de gregal, que cau en suau pendent sobre el Camí des Jardí, es forma un discret comellar que manté dempeus alguns marges de paret seca a mode de dics per a contenir l’aigua. Molt a prop d’un d’ells i en una zona plana on, anys enrere s’hi conrava, s’aprofità una esquifida balma per aixecar-hi al seu davant una paret seca i usar-la com a resguard per als animals. Es tracta de la cova des Forn. En l’actualitat una línia elèctrica d’alta tensió travessa el massís conformant un xap artificial que el separa del seu cim veïnat el puig d’en Xixilis.

[TM, Mxp, VI ’21]

(Visited 52 times, 1 visits today)

Tags: , ,

Cap comentari.

Deixa un comentari