Religiosos de La Salle – PI

0 a La Salle (2)

PI La Salle. Estàtua de St Joan B.de La Salle que estava a l’entrada del pavelló esportiu. Víctima del vandalisme, avui ja no existeix.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hi ha tota una sèrie de persones, “hermanos” de la Salle en concret, que han acabat els seus dies a Marratxí, ja que fa molts d’anys que aquest orde té una residència geriàtrica al Pont d’Inca, just devora els mateixos terrenys on ja hi havia el seu noviciat i l’escola, tant pública i gratuïta com privada, de La Salle. Molts d’ells només havien estat en relació amb Marratxí a través de la darrera etapa de la seva vida, precisament per haver passat els seus darrers dies a la residència del PI i, òbviament, per tenir la defunció al nostre municipi.
Aquests són:

h-jesus-abaigar Jesús ABAIGAR Legarda, Luquin (Na) 1919 – PI 1994
Més conegut com Hermano Jaime. No hi ha res d’especial que destacar.

 

h-antonio-adrover-bennasar-h-rafael Antoni ADROVER Bennásar Es Carritxó, Felanitx, 1911 – PI 2007

Més conegut com germà Rafel Adrover. Va fer la seva formació i estudis al PI. Mestre. Professor de francès. Bon músic, destacava en la pràctica del violí i de l’orgue. Era compositor. Fou professor a Palma, Barcelona, Paterna, Teruel, Alcoi, Pont d’Inca, Escuela de Magisterio PI. També fou director de Santa Margalida.  Doctor en Paleontologia per la Universitat de Lyon,  és molt conegut, admirat i valorat en el camp científic de la Paleontologia, especialment pels seus estudis sobre micromamífers fòssils. Terol i Mallorca, foren els seus camps de treball.

h-matias-aguirre Matias AGUIRRE Martínez >Terol 1917 – PI 2001
Va fer el noviciat al PI, d’on va arribar a ésser director general.
També va estar a Alcoi, Teruel, Maó…

h-angel-albero Angel ALBERO Cros, Alcora (Cs) 1905 – PI 1991
Es dedicà a l’ensenyament de la Música. Formà una “rondalla” a l’aspirantat del PI als anys 60.
Donava classes de guitarra a alguns al·lots i al·lotes del PI

h-juan-amengual Joan AMENGUAL Truyol Inca 1909 – PI 2002
Fou missioner a Africa.

h-benildo-francisco-arenas Francesc ARENAS Rocas Palafrugell 1876 – PI 1958
Era el hermano Benildo, té un carrer dedicat al PI. Va ser reclutador -recorregué els pobles de Mallorca- i director general de PI i també de l’escola; abans havia estat a Inca, d’on fou fundador (1908).

h-tarsicio-antonio-batle Antoni BATLE Llompart, Inca 1922 – PI 1991
Més conegut com a germà Tarsici. Esportista i matemàtic. El cronista el considera una persona “pròxima, comprensiva i benevolent”. Va tenir 50 anys d’activitat escolar, la majoria dels quals al col·legi de Palms.

h-salvio Sebastià BENNASAR Mateu, Campanet 1898 – PI 1996
Més conegut com a germà Salvio. Va estar 76 anys a La Salle del PI, dedicat a varis quefers de la casa, com l’hort o les reparacions de picapedrer. A partir de 1983 fou el degà del districte.

 

h-eulogio-bravo Eulogio BRAVO Aparicio, Villarén de Valdivia (Palencia) 1919 – PI 2012

Formació i estudis a Benicarló, Cambrils, Lembeq-lez-hal i Bèlgica. Mestre i llicenciat en Francés. Professor a Girona, Barcelona (Comtal), Tortosa (director), Terol i Paterna. Fou director de l’Escolasticat al PI. Posseïa un gran domini del francès i del castellà. Fou l’autor de moltes biografies de Germans de La Salle.

 

Antoni CARBONELL Santandreu, Maria de la Salut 1933 – PI 2016

h-balbino-castillo-gonzalez Balbino CASTILLO González, Quintana del Castillo (Lleó) 1934 – PI 2010

Formació i estudis a Cambrils, Pont d’Inca i Roma. Professor a Maó, Monreal del Campo (H. Eliseo), Paterna, Alcoy, Alaior i PI. Home servicial i senzill, se feia estimar per professors, pares i alumnes, sobre tot dels petits.

 

h-miguel-castro Miguel CASTRO Izquierdo, >Burgos 1920 – PI 2004
Durant els darrers temps a la residència del PI li deien “L’home d’Atapuerca” per l’entussiasme que dedicava a aquest paratge de Burgos. Això es reflectia en la seva habitació del PI: revistes, carpetes amb articles trets de diaris, fotografies… d’Atapuerca inundaven el seu escriptori i les estanteries.

h-crescencio-civera Crescencio CIVERA Fernández, >Teruel 1910 – PI 1995
Abans de la guerra va fer part de cinc comunitats diferents, en temps que no es solia estar massa temps destinat a un mateix lloc. Després de la guerra estigué a cinc més entre les quals Alcora, Teruel i Alcoi, per acabar a Tarragona i a Paterna

h-ireneo-contreras Ireneo CONTRERAS Contreras, Quintanavides 1892 – PI 1979
Segons el cronista vivia intensament la pietat de la casa de formació i gaudia amb la intensa vida espiritual del PI dels anys 60. Va treballar d’infermer a la Salle del PI. Fou director de Benicarló, Gracia, Tortosa i Cambrils.

h-francisco-contreras-franco Francisco CONTRERAS Franco, Santa Olalla de Bureba (Burgos) 1936 – PI 2012

Va iniciar la seva formació i els seus estudis a Cambrils i al Pont d’Inca. Feu magisteri a Cambrils. Després de vuit anys a Maó i un a Alcora (Castelló), la resta de la seva vida va transcórrer al col·legi La Salle de Palma, tant a Via Alemanya com a Son Rapinya. Professor metòdic i entregat als seus alumnes. Home d’ordre i disciplia, però sempre proper i fratern: classes, patis, clàssics escolars…

 

h-guillermo-covas Guillem COVAS Castell, Andratx 1911 – PI 1996
Va estar quasi totalment dedicat a la formació, tant de novicis menors com de novicis, al PI, Premià de Mar, Cuenca, Quito, Guayaquil, llocs on fou missioner. A PM i al PI treballà a la llibreria i als menjadors. Durant uns anys va ser director general del PI i va estar 22 anys a Son Rapinya. Era una persona molt prudent.

h-santiago-nicolas Pere J.DURAN Juan, Manacor 1905 – PI 1968
Considerat un “bon i savi” germà. També conegut com “hermano Santiago Nicolás”. Va destacar tant en ciències físico-químiques com en Música. El germà Sebastià Rubí va dir d’ell: “Egregia figura plena d’ingeni… se va guanyar la fama de compositor, músic, físic i matemàtic a part de ser un excel·lent religió” (Perlas y Cuevas, núm 323)
Era radio-afeccionat i al PI encara es pot veure la seva emissora de ràdio (EA6AQ) amb la qual mantenia freqüents contactes en temps de guerra i postguerra. Va pertànyer a la “Unión de radioaficionados españoles”(URE) i hom conserva documents de reconeixement emanats del ministeri de Governació, on tenia bons amics.
Té nombrosos partitures -composades seves- de motets i càntics populars mallorquins, com és el cas de la famosa Cantata al beat Germà Benilde, a quatre veus mixtes, composada per a la seva beatificació.
Era considerat un virtuós musicòleg.
Va estar els tres primers anys de docència a Maó (1921-3) i sis de director a PM (1940-6).
De 1948 a 1954 va ser director de l’aspirantat. D’allà passà a la casa general de Roma, on durant 12 anys fou secretari particular de germà procurador general davant la Santa Seu.
Va estar 24 anys al PI, com a professor i director de l’aspirantat. Fou nomenat fill predilecte de Manacor.

h-mateo-duran Mateu DURAN Mascaró, Manacor 1927 – PI 1980
Li agradava experimentar amb la mecànica, però sobretot era tècnic en electricitat i electrònica. Tot i així era un personatge “sensible, sentimental, poeta. Va deixar una carpeta plena de poemes i comunicacions a familiars i amics”.
Durant els anys setanta del segle XX va estar a Roma, Inca, Palma. Encara que morí al PI, està enterrat a la seva ciutat natal.

gaspar-espinilla-martin-h-ruperto Gaspar ESPINILLA Martín, Medina de Rioseco (Valladolid) 1914 – PI 2007
Més conegut com hermano Ruperto.  Va fer els estudis inicials a La Salle de Fortianell, Girone, i Fonserannes, França. Passà per varis col·legis de Catalunya fins a 1945. Després, Benicarló, Teruel, Monreal del Campo, Alcora i, finalment, veïnat de Marratxí.

 

h-moises-fabo Moisés FABO Amadoz, Marcilla (NA) 1917 – PI 2000
Conegut en religió com germà Angel.
Se va formar a Benicarló i Cambrils. Posteriorment va tenir breus estades a noviciats, missions de Xile i reclutador . Va estar a Paterna, Teruel, Madrid, Alcora, Alcoi, PI i Manacor, on va fundar el nou col·legi.

h-miguel-falconer Miquel FALCONER Reus, Algaida 1915 – PI 1999

Va estar quasi tota la vida a col·legis lassalians a Mallorca, però passà cinc cursos a Ariño, Monreal i Paterna.
Va ser director de Santa Margalida, Manacor i Ariño. Va adquirir per a La Salle, a finals dels anys cinquanta del segle XX, la casa de repòs de Cala Morlanda. I l’any 1977 va planificar ell mateix l’ampliació d’aquella caseta “vora mar”.

h-pedro-falconer-reus Pere FALCONER Reus, Algaida 1921 – PI 2012

Va realitzar tota la seva formació lassaliana al Pont d’Inca. Magisteri a Plama i llicenciatura de Belles Arts a València. Excepte un any a Manlleu, la resta de la seva vida docent i educadora va transcórrer a Palma, Paterna i PI, amb alguna estància a Roma. Professor especialment de Dibuix i d’Art, va composar llibres escolars sobre la matèria i va dedicar els darrers 18 anys de la seva vida en el seu Estudi de Pintura, al PI, exposant llurs obres a vàries sales. El folklore i els costums mallorquins varen motivar moltes de les seves obres. Figura al llibre Mestres i Artistes.

h-pedro-fernandez Pere FERNÁNDEZ Martínez Palma 1901 – PI 1997
VA estar al PI, a PM i a Maó, on fou director. No deixà els col·legis de Mallorca, amb excepció de 3 anys a Barcelona.
Nascut al Coll den Rabassa, va viure els inicis entre els germans francesos que el varen rebre en el primer col·legí de Palma, al c/de la Concepció, recent obert. Alla va aprendre les seves primeres lletres els cinc anys que precediren a la seva arribada al PI. També recent estrenat el noviciat menor, el mateix any de la seva inauguració, 1914, va arribar entusiasmat amb els seus 13 anys.
Va viure els temps de la República a Menorca, amagat en seu traje de seglar i aixoplugat en el seu col·legi Cervantes, que no podien seguir anomenant de Sant Joan Baptista de La Salle.
A PM va preparar i va construir el nou col·legi de via Alemanya. Era una persona de modals fins i educats, molt senzill i bon home.

h-jesus-fierro Jesús FIERRO Pérez >Saragossa 1907 – PI 198O
Entre d’altres destinacions, va estar a la porteria de la residència de Paterna. I també director de cants, a part de fer escola.

h-andres-foix Andreu FOIX Villarroya, Benicarló (Cs) 1896 – PI 1983
Conegut en religió com germà Eusebio Félix. Fou 9 anys visitador a Catalunya. Va ser el primer provincial del nou districte de València-Palma, desmembrat del de Barcelona. Va passar 4 anys a la residència de Paterna, com a bibliotecari. Al districte central fou director de l’editorial Bruño. També va estar a l’escolasticat de CAmbrils, a Bonanova, a Tarragona i al noviciat menor de Cambrils.

Joan FRAU Seguí, Maria de la Salut 1930 – PI 2014

Deogracias FUERTES, San Cristóbal de la Polantera (Lleó) – PI 2016

 

 

 

h-paulino-fuertes Paulino FUERTES Fuertes, > Lleó 1916 – PI 1965
Immediatament després de la guerra fou professor durant deu anys del col·legi Josepets, a Barcelona.
Més envant fou director dels col·legis d’Alcoi i de Benicarló. També va ser coordinador a Palma.
Era persona de bon caràcter, encara que seriós.

h-sebastian-garau Sebastià GARAU Marquès, Inca 1912 – PI 1902
Era considerat un gimnasta de l’intel·lecte, un gegant de les ciències, especialment en matèries de física i química, de les quals va escriure una sèrie de volums escolars per a alumnes majors. Igualment tenia un bon domini dels idiomes anglès, francès i alemany. Era proverbial el conreu de l’amistat entre gent pròxima al col·legi de La Salle.

Salvador GARCÍA Colomina, Alacant 1941 – PI 2014

Marcos GARCÍA del Castillo, Fresnillo de las Dueñas (Burgos) 1939 – PI 2010

Federico GARCÍA Pérez, – PI 2016

 

h-rafael-garriga Rafel GARRIGA Martorell, Inca 1903 – PI 1961
Fou el director de l’escola gratuïta del Pont d’Inca.
Se dedicava a l’horticultura, conrant plantes i flors. Havia començat a l’aspirantat del Pont d’Inca, per després passar a Palma i a Manacor. Altre pic a Palma i definitivament al Pont d’Inca, entre 1943 i 1961. Té un carrer dedicat a la zona de Benestar.

h-francisco-gasch Francesc GASCH Villalonga, Alcora 1916 – PI 1997
Persona molt humil i molt callada, procurava passar el més desapercebut possible.

h-jesus-herranz Jesús HERRANZ López, <Guadalajara 1944 – PI 1990
Fou entrenador de handbol i destacà en la preparació i desenvolupament de convivències. Va ser director de Manacor i de Maó i també professor al PI.

h-juan-jaume Joan JAUME Perelló, Lloret de Vista Alegre 1910 – PI, 1990
Fou director, durant vint-i-dos anys seguits dels centres d’Alaior, Maó i Carcaixent, entre d’altres. Finalment fou director general del PI. També passà per Inca, abans d’acabar a la residència del PI.

h-tomas-lafuente Tomàs LAFUENTE Navarro, Terol 1911 – PI 1997
Fou considerat un gran professor de llengües clàssiques, tot i que la seva llicenciatura era en llengües romàniques. Però fou el genuí professor de llati i grec. Els seus alumnes afirmaven que preparava meticulosament les classes, que era pacient, comprensiu i proper, que explicava molt clarament.
Fou prefecte a la Bonanova -Barcelona-, a Palma, a l’escolasticat del PI i en el col·legi de Paterna. També va exercir a Teruel i a Cambrils.
Endemés de professor també va tenir temporades d’infermer.

h-benigno-marin Benigno MARÍN Martín, Saragossa 1903 – PI 1987
També conegut com a hermano Anacleto Jorge. Segons el germà Sebastià Rubí “respirava bonesa i abnegació pels quatre costats”. Va passar per les cases lassaliales de Cambrils, Voltregà, Santa Madrona -Barcelona-, Monreal del Campo -on va estar 19 anys-, Alcoi, Paterna i PI. També va estar a Arucas, Canàries. Durant aquestes estades exercí d’ecònom, enfermer, vigilant, guardià de la casa, sagristà, llibreter…

h-antonio-marti Antoni MARTÍ Sureda, Binissalem 1918 – PI 1990
Fou visitador provincial durant 9 anys. Se dedicà als exercicis espirituals, “retiros”, cursets de cristiandat i congregació mariana.
A les aules, donà classes de matemàtiques. A nivell esportiu, fou entrenador i encarregat de diversos esports, com bàsquet o futbol.

h-justo-martin Just MARTÍN Marí, Villa Carlos 1913 – PI 1991
Fou director a Manacor, on va tenir una gran influència; Alcoi, Teruel i Maó. També va ser administrador de Palma. Home de consciència recta, era considerat dur, adust i exigent.
Va conrar tota una sèrie d’activitats, ja que era home de gran moviment: congregació mariana, campaments de Santa Ponça, visites a presons, confraria La Salle, passos de setmana santa, associació d’AA.AA. teatre, futbol, cinema, rosari de l’aurora, acció catòlica, rondalla La Salle, conferències jovenils, club “Amistad”, club jovenil, colcades de Reis i Sant Antoni…

h-juan-martorel Josep MARTORELL Morell, Campanet 1878 – PI 1961
També conegut com germà Joan. Fou subdirector de la casa del PI, de l’any 1942 a 1961. Entre d’altres coses, es dedicava a elaborar pans de figa. en temps, havia estat superior general dels germans franciscans de la Caritat, que es varen fusionar amb els de La Salle. Era considerat pel seu biògraf com un autèntic sant, home de pau, silenciós, treballador.
Va estar com a director a Sineu, on el varen declarar fill adoptiu, i també fou director a Santa Margalida.

h-francisco-miro Francesc MIRÓ Fuster, Manacor 1925 – PI 1988
Va treballar a l’escola gratuïta del PI, però també va estar a PM, a Paterna i a Inca; quan no estava amb els nins, s’encarregava del rebost.
Era aficionat a la fotografia, i li agradava la Música, la natura i la mar.

 

Jesús MORAGRIEGA Alcalá, Teruel 1949 – PI 2010

 

 

h-antonio-morales-1 Antonio MORALES Forte, >Múrcia 1918 – PI 1986
També conegut com a hermano Salvador Alberto
Va ser director del noviciat menor del PI. Va estar a PM i a PI abans de ser nomenat Visitador

Pascual MUÑOZ Cantos, Caudete (Albacete) 1943 – PI 2012

 

 

h-santiago-munoz Santiago MUÑOZ Moreno, >Terol 1908 – PI 1980
Fou director a Santa Coloma (1948-54), Alcora (1954-60), Benicarló (1960-67), Carcaixent (1967-68), PI (1968-71), d’on fou director general, i residència de Paterna (1971-77).

h-antonio-nespereira Antonio NESPEREIRA n/c, Pamplona 1919 – PI 2004
Llicenciat en Clàssiques. Va ser director del noviciat menor del PI. Va estar 18 anys a Terol, abans de la jubilació.

h-pedro-parrilla Pedro PARRILLA Garcés, >Terol 1923 – PI 2004
Va estar a les cases de Paterna, Teruel, Conal, La Seu, Berga, entre d’altres.

 

Rafel PASCUAL Reig, Alfafara (Alacant) 1915 – PI 2011

 

h-jose-pastor José PASTOR Hernández, >Terol 1940 – PI, 1957

Tengué molt poca trajectòria, ja que va morir essent novici.

Salvador PEDREÑO Barbero, Cartagena (Múrcia) 1911 – PI 2007
Més conegut com germà Gabriel.

 

 

h-antonio-pou Antoni POU Oliver, Algaida 1902 – PI 1991
Va entrar a La Salle, als 20 anys, quan es fusionà la seva congregació dels germans de la Caritat amb els germans de les Escoles Cristianes, l’any 1923. Va escriure gran quantitat de contes, dites i poemes, sempre en català. Destaca la publicació dels “Jocs populars”
Sempre va estar destinat a Mallorca i Menorca, illes que va recórrer profusament

h-angel-redon José Angel REDÓN Pérez, Algemesí 1910 – PI 2000
Va estar a Tarragona, Paterna i Alcoi, on feu funcions de prefecte i subdirector. El consideraven treballador incansable.

h-jose-ribot Josep RIBOT Ferriol, Ariany 1920 – PI 1970
Va estar a Inca, fou director de l’escola gratuïta del PI, i d’allà passà a Palma. Posteriorment tornà al PI on feu tasques a la casa de formació: rebost, “roperia”.

Joan RIGO Vallbona, Calonge, Santanyí 1914 – PI 2009
Més conegut com germà Alonso.

 

h-bartolome-roca Bartomeu ROCA Alzamora, Palma 1928 – PI 1968
TAmbé conegut com germà Rafael Luis
Va fer classes a Alaior i a Santa Margalida. Passà uns anys a Alcora, Santpedor i Maó. Fou professor de l’escola gratuïta del PI; també passà per la Sagrada Família

h-jose-luis-rodriguez José Luis RODRÍGUEZ Blanco, Gijón 1934 – PI 2001
Va viatjar molt, ja que va estar a Bujedo, Valladolid, Burgos, Avignon, Monaco, Gran Bretanya, Paterna, Guinea, Roma, Maó i altre pic Roma, on tornà ser secretari del superior general. D’allà es retirà al PI

h-andres-rosello Andreu ROSSELLÓ Sans, Palma 1937 – PI 1987
Fou visitador del districte de 1978 a 1984; havia estat director del col·legi de Palma i el primer del nou de Son Rapinya. Considerat de personalitat profunda, intel·ligència poc comú i de gran facilitat de relacions personals.
h-juan-bautista-rullan Joan Baptista RULLAN Payeras, Santa Margalida 1929 – PI 1999
Fou blauet de Lluc; a les escoles de La Salle conrà tant les matemàtiques com els esports. Va ser director del col·legi d’Alaior i del de Manacor.

Mateu SANSÓ Fons, Manacor 1919 – PI 2008
Més conegut com germà Agustín

 

h-joaquin-sanz-sanz Joaquin SANZ Sanz >Guadalajara, 1942 – PI 1993
El consideren ànima delicada, de ploma fàcil i poètica. Va ser visitador del districte (1984-1990) i director de Palma.

h-antonio-segui Antoni SEGUÍ Mercadal, Maó 1917 – PI 1983
També conegut com a germà Teodoro. Poeta, músic i esportista.
Fou subdirector del noviciat menor del PI i organista de la casa, durant els anys 40. Va estar a Maó, PI, Palma i Inca, d’on fou director. Va arribar a ser professor d’alemany a “l’Ateneu científic, artístic i literari” de Maó. Va impulsar els equips de futbol i de handbol.

Joan SEGURA Picó, Muro 1927 – 2008
Més conegut com germà Lluís.

 

 

h-juan-sitges Joan SITGES Pascual, Manacor 1902 – PI 2000
Va fer part de les comunitats de Maó, Palma, Inca, Alaior, Santa Margalida, Alcora, Monreal del Campo i l’escola professional de Paterna, d’on fou director.
Ja jubilat, al PI se’n va cuidar de la biblioteca, que va actualitzar, classificar i completar

h-bartomeu-vadell-capo Bartomeu VADELL Capó, Alcúdia 1891 – PI 1956
També conegut com germà Samuel Emilio.
Se’n va cuidar de la roberia de la casa del PI. També va estar a la cuina a Inca, Maó i SAnta Margalida. Conrava flors, que no mancaven mai a l’altar de la capella

h-francisco-vanrell Francesc VANRELL Nadal, Algaida 1917 – PI 1994
Va passar molts d’anys destinat a Paterna, on va cuidar de la llibreria. Els darrers temps se’n cuidava de fer els encàrrecs

h-pedro-villalonga Pere VILLALONGA Ramis, Inca 1923 – PI 1992
Germà de La Salle, gran devot de la verge Maria. Passà anys com a missioner al Brasil. També fou professor a Manacor i al PI.

 

 

 

Font:

Pascual Gregorio: In memoriam
La Salle
Valencia – Palma
s/d [arriba al 2002]

[imatges: Arxiu La Salle PI]

[Mxp, X ’16][Darrera actualització 2 XI ’16]

[Plana en procés de creació]

[SEGUEIX L’ACTUALITZACIÓ DIÀRIA DE MARRATXIPÈDIA I ELS SEUS RÀNQUINGS MITJANÇANT LA NOSTRA PLANA DE FACEBOOK]

 

(Visited 4.441 times, 1 visits today)