Son Bonet – aeròdrom

1950_Son Bonet Any 1935 Avioneta Bristol MR-2 ANITA Pista Son Bonet

Son Bonet va ser el primer aeroport civil de l’illa de Mallorca, està  situat entre les localitats del Pont d’Inca i es Pla de Na Tesa, a quatre km al nord-oest de la ciutat de Palma.

La història de l’aviació a Mallorca comença el 2 de juliol de 1916 amb  l’aterratge  al Prat de Son Sunyer d’un avió pilotat pel senyor Hedilla. Pocs anys després, a la primavera de 1921, el pilot català Manuel Colomer realitza exhibicions aèries amb un avió  Aviatick en els camps de Sant Joan, primer i Son Bonet després.

Es va inaugurar l’any 1920 com a alternativa a l’aeroport militar de la base de Son Sant Joan, i no va ser fins l’any 1927 que va tenir lloc el primer vol comercial de la companya Iberia LAE.

Colomer instal·la a Son Bonet un aeròdrom particular per a ell i altres socis pilots per fer excursions per la illa. L’any 1935 es va inaugurar l’escola de pilots que pertanyia a l’aeroclub de Mallorca.

A punt d’iniciar la guerra civil, la companyia Iberia,  que presta els seus serveis aeris a la zona nacional, perllonga la seva línia Salamanca-Burgos-Zaragoza fins Mallorca el dia 11 de juliol de 1936. Iberia utilitza els avions Junkers, Ju-52 que operen a Son Bonet, ja que Son Sant Joan es utilitzat per l’aviació militar. Més tard aquesta línia es transforma en Victoria-Barcelona-Palma primer i en Victoria-Zaragoza-Barcelona-Palma poc després.

Durant la Guerra Civil espanyola des de l’any 1936 fins el 1939 va ser base militar dels nacionals, funció de la qual era acollir els avions bombarders i pilots italians que atacaven Barcelona i València durant la guerra.

Durant l’any 1946 es va obrir oficialment al trànsit nacional i internacional i l’aeroport comptava ambuna duana, dues pistes i una torre de control. Aquest any, 18.000 passatgers  utilitzen la línia regular Valencia- Palma operada per Iberia.

L’any 1953 el trànsit es va multiplicar per deu i l’aeroport emprèn les primeres reformes amb lainstal·lació de l’abalisament d’una de les pistes de vol i la llum d’aproximació a les capçaleres. El petit edifici de la terminal compta amb un servei de duanes  i policia, transport de taxis i tramvies. L’obertura permanent al trànsit aeri es va realitzar el mes d’abril de 1955.

Fou l’any 1957 que s’inicia la primera ampliació del camp de vol i l’estació de viatgers. Aquest any volen a Palma més d’una dotzena de companyies aèries no regulars i l’any 1960 son més de cinquanta. L’últim vol va ser un DC-3.

 Amb l’arribada del boom turístic i la impossibilitat d’ampliació de l’aeroport,  el mes de juliol de 1959 es va transferir el trànsit comercial al nou aeroport de Son Sant Joan, a Palma

Durant l’any 1989 s’integra dins l’organisme Autònom Aeroports Nacionals, precursor d’AENA. Aquest organisme s’encarrega de la seva gestió, conservació i administració com a aeroport de tercera categoria.

Actualment és un aeroport dedicat  principalment a l’aviació esportiva. El trànsit de passatgers és de vols privats i d’escoles d’aviació. Consta d’una pista i quatre hangars que allotgen avionetes, dependències utilitzades com a oficines i escoles de formació de pilots, quatre de pilots d’avioneta i quatre d’helicòpters. L’aeroport registra entre 1.000 i 1.500 moviments d’aeronaus al mes.

Documents utilitzats:

http://www.aena.es/csee/Satellite/Aeropuerto-Son-Bonet/es/Page/1047658435595/Contacto.html

http://mallorcaincognita.com/sonbonet_spanish.html

http://www.torresp.com/LESB_Son_Bonet.html

[ACN, Mxp, VI ’15]

[SEGUEIX L’ACTUALITZACIÓ DIÀRIA DE MARRATXIPÈDIA MITJANÇANT LA NOSTRA PLANA DE FACEBOOK]

(Visited 350 times, 1 visits today)

Tags:

Cap comentari.

Deixa un comentari