Els records de Josep Garau Dols MANYOLES

Josep Garau Dols MANYOLES ens ha parlat de les vivències o records d’infant. Entre ells s’hi compta quan jugaven a futbol als solar buits de davant caseva, que no estaven edificats, les entremaliadures que feien, la primera comunió en temps de don Tofol.
Recorda amb nostàlgia el seu padrí Tomeu de can TERESA o mestre Jaume de can JAUME, del qual destaca l’agilitat que tenia per enfilar-se damunt les figueres tenint en compte l’edat que tenia, ja que era un home petit i vell. Igualment recorda els consells que li donà mestre Francesc de sa PEDRERA, l’enginy que va tenir per obtenir el carnet d’identitat, ja que ell el volia i el seu pare trobava que era massa petit, i de l’època de l’escola des de les virtuts de don Joan QUELET, a la verga de don Jaume fins a les noves tecnologies d’ensenyament de l’escola nova amb mestres joves, els primer viatges d’estudis a Menorca, Barcelona o Alcúdia, el repàs amb dona Catalina de can CARRIÓ -que troba que era una dona que ensenyava i aprenies amb ella.
Recorda que havia començat l’escola a ca ses Monges, de parvuls, amb sor Rosa i sor Isabel (1969-1973). El curs 1973/1974 comença a l’escola de primària amb dona Maria, primer i segon amb don Joan Amengual Serra QUELET, per passar amb don Jaume i dona Carme a fer cinquè i sisè, i els setè i vuitè ja a l’escola nova “Costa i Llobera” que estrenaren. Entre els mestres que recorda s’hi compta Andreu Isern.
Ja de jovenet, recorda les baralles de cans que feien damunt l’era, les sortides de marxa a s’Arenal, Gomila o Santa Maria, entre d’altres llocs, amb Vespino, Mobilets o Derbis. Tota una gesta.

La festa del quintos fou a l’any 1987; encara fan un sopar cada any. Ells foren: Joan Fiol, de can PARRÓ, Toni Mesquida, de can MONJO, Toni Comas, de can MARRET, Tòfol Tries, de can BOU, Miquel Verdera, Tomeu Mascaró, de cas MARIER, Biel Riutord, de TETUAN, Josep Martínez, de na MARAVILLAS i en Toni Penyalver, dels PENYALVERS.
Durant el servei militar, el temps de la instrucció al CIR 14, varen estar bé, ja que trobaren un caporal descendent de mare portolana; era en Pere…Serra, fill de na Beneta Serra PINERA, casada a Santa Eugènia. Amb ell feren la instrucció els portolans Xisco de cas TORD, Ramon Serra Oliver de can RAMON i en Miquel Cabot “Palomo” de ca ses CÀNAVES. Després va estar destinat a Son Tous, de xófer de dos comandants.
Del seu ofici recorda que a Pòrtol hi hagut bons mestres, malgrat ell no els ha conegut tots, però llur feina ha quedat: mestre Tomeu REÜLL, mestre Francesc de sa PEDRERA, els germans MÈ, en Joan VERDEROL, mestre Tòfol BOU, el seu mateix pare amb en Tomeu SIPERA…

[TP, Mxp, XI ’16]

[SEGUEIX L’ACTUALITZACIÓ DE MARRATXIPÈDIA MITJANÇANT LA NOSTRA PLANA DE FACEBOOK]
(Visited 54 times, 1 visits today)