El portolà Joan Francesc Canyelles ha estat elegit batle de l’Ajuntament amb el suport dels regidors de MÉS per Marratxí, el Partit Socialista i Som Guanyem Marratxí. Els regidors de l’esquerra formen el nou equip de govern municipal arran dels resultats electorals del 24 de maig [2015].
Com ha estat l’arribada al despatx de batlia?
Bé, amb il·lusió i molt enfeinats. Ens estam posant al dia de les qüestions més importants que s’han de resoldre.
Quines són les primeres tasques que heu dut a terme?
Dissabte passat es va fer la investidura del batle i la constitució de la corporació però encara no s’ha produït el nomenament dels regidors. Aquesta és la primera feina però no podem deixar de banda les festes de Sant Marçal. Les tenim a les portes i encara s’han de perfilar alguns detalls, tot i que l’àrea de cultura, fires i festes les té bastant enllestides.
Com s’està realitzant el procés de traspàs de poders entre l’anterior i el nou equip de govern?
Pràcticament encara no hi ha hagut traspàs. El regidor sortint i entrant de la majoria de departaments s’estan reunint per efectuar-lo, com ha estat el cas de l’àrea de joventut, que ja l’ha fet. En algunes regidories ens trobam amb persones predisposades a fer un traspàs molt complet, d’una manera franca i amb el màxim d’informació, però n’hi ha d’altres amb qui no succeeix així. De tota manera, pensam que hi ha una bona voluntat per fer aquest traspàs.
I entre els regidors de l’equip de govern ha resultat fàcil pactar les prioritats del mandat?
Sí. No va ser gens difícil posar en comú tant els eixos programàtics que hem firmat els integrants del pacte com els 10 punts que hem triat com a decàleg. Per ventura aquestes 10 mesures no són les més importants, però sí són les més visibles.
El seu predecessor en el càrrec li va fer entrega de la vara de batle però ha decidit no forma part de la corporació actual. Què opina de la renúncia de Tomeu Oliver?
Respectam la seva decisió. El senyor Oliver se va comportar com un autèntic cavaller en el ple d’investidura. No tenia cap necessitat d’assistir-hi però va donar la cara, me va passar la vara de comandament de l’Ajuntament i ho va fer amb molta d’alegria i molt de gust.
Xisco Ferrà s’ha convertit en el cap de l’oposició. A la darrera legislatura s’ha mostrat com una persona oberta i dialogant. Esperen la mateixa actitud ara que s’han invertit els rols?
Sí, i de fet hem mantengut alguna trobada amb ell en els darrers dies. Ell ha anunciat que farà una oposició constructiva i nosaltres tenim clar que serà possible arribar a acords en benefici del poble de Marratxí.
L’altre grup de l’oposició, Independents de Marratxí-El PI, li ha demanat que governi per tots els marratxiners.
La regidora Neus Serra ha expressat aquest desig i nosaltres el recollim perquè l’entenem com a propi. Governarem per tothom i recollirem les propostes que faci el seu grup igual que les de qualsevol altre ciutadà pel bé de Marratxí.
En els pròxims dies fareu públic l’organigrama i coneixerem el nom dels regidors que gestionen cada departament. Què poden esperar els ciutadans?
Hem intentat no fer àrees estanques, sinó transversals. Seran uns grans departaments d’acció de govern, com pugui ser benestar social que ha d’englobar també educació, formació, ocupació, sanitat… o, per exemple, l’àrea de serveis i sostenibilitat, que inclou urbanisme, vies i obres, manteniment d ela via pública, medi ambient, habitatge… En aquest sentit, hem adaptat el perfil de cada regidor a la idea que teníem de distribució de regidories. No hem fet àrees per regidors, sinó que hem adaptat el perfil i la formació de cada regidor a una temàtica concreta. Consideram que això resulta més avantatjós per al bon funcionament de l’Ajuntament.
Podem esperar una reorganització important de les àrees actuals?
Hi havia algunes àrees que no estaven al lloc adequat. No tenia raó de ser que fires i festes estigués separat de cultura, per exemple. De tota manera, nosaltres volem dotar de coherència els diferents departaments de tal manera que les regidories que formin part d’un gran bloc estiguin realment coordinades entre elles. Una de les novetats serà la creació d’una àrea de transparència, participació ciutadana i defensa dels ciutadans, que tendrà un pes molt important.
Ens podeu avançar quins punts formaran l’ordre del dia del primer ple de la legislatura?
Fins ara el sou del batle i els regidors i l’excés de càrrecs de confiança han suposat una despesa excessiva. Per això, un dels principals punts de l’ordre del dia serà la baixada proporcional dels nostres salaris i la reducció substancial de la contractació de càrrecs de lliure designació. També volem presentar la modificació del reglament de participació ciutadana per permetre que qualsevol ciutadà pugui intervenir en el plenari. En sí mateixa, la convocatòria del propi ple serà una mostra de com volem obrir l’Ajuntament als marratxiners. En aquest mandat tots els plenaris es celebraran a les 8 del vespre. Tothom hi podrà assistir per veure quines decisions se prenen a la Sala i farem un esforç per fer-los entenedors per la gent, perquè pensam que això també resulta important.
Què espera de la legislatura que acaba de començar?
Tenc un sentiment de molta responsabilitat per les decisions que s’hauran de prendre. En aquest llarg camí, el seny i el sentit comú ens ajudaran a prendre les decisions de forma meditada i no precipitadament. Segur que trobarem molts d’entrebancs i haurem de superar molts d’obstacles. I els superarem. Un Ajuntament com el nostre, en un municipi extens, amb un pressupost de 37 milions d’euros, amb 35.500 ciutadans empadronats i que dona cobertura a unes 40.000 persones, no és gens fàcil de gestionar. En aquest sentit, treballarem dia a dia per fer una societat més justa, més cohesionada i sense tantes diferències socials. Actualment hi ha gent que ho passa molt malament i d’altres que estan en una situació benestant. Nosaltres farem tot el possible per equilibrar la balança social.
(Francesc Martí, Terra de fang núm 57, juny 2015]