El retrat de Joan B. Ensenyat i Pujol (s.XX)

A Llorenç Vich i Sancho, amic investigador, col·laborador de Marratxipèdia

Fa molt poc que vaig dedicar el penúltim “EFH” publicat a l’historiador i prevere andritxol Joan Baptista Ensenyat. Recordareu que va ser l’autor de la “Historia de la Baronia…“, obra que donava una sèrie d’informacions sobre Marratxí.
En aquell moment em lamentava que no havíem trobat cap imatge de l’autor, ni tansevulla el seu retrat sortia a la Gran Enciclopèdia de Mallorca perquè, com aquell que diu, en general, si no surt allà es que se fa difícil de trobar-ho.
Doncs bé, per diferents camins vaig saber que la revista París-Baleares havia dedicat un article al nostre historiador. Andratx -que és baronia, com vàrem veure a l’esmentat article- deu ser, juntament amb Manacor, el poble de Mallorca que més publicacions periòdiques ha arribat a tenir al llarg de la seva història. Història moderna, clar, i periodística. La publicació més antiga que en coneixem és Villa de Andraig (1912). De llavors ençà, hom pot comptabilitzar una quinzena de capçaleres -fins arribar a les actuals Maganova i N’Alí– que, amb més o menys sort, han anat informant aquell poble i han servit per donar a conèixer les inquietuds dels seus habitants.
Precisament a una d’aquestes publicacions, París-Baleares, que durà entre 1953 i 1998, l’abril del 1966 va sortir un article intitulat Rdo.Sr.D.Juan Bautista Enseñat Pujol signat amb el seudònim “Un trapense” que parla de la coneixença que va fer amb Mn.Ensenyat quan aquest era vicari de s’Arracó i comenta la seva condició d’historiador i d’autor de “La Baronia…”. En relació a aquesta obra comenta: “Hoy la edición de la obra está agotada y los ejemplares que quedan son muy buscados para consulta y documentación, pues tiene un gran valor intrínseco, aunque no se trata de un trabajo técnico y presenta algunas lagunas por haberse destruido algunas fuentes de información […]”. Alhora, llança la idea de la possibilitat d’una nova edició. Edició que va arribar, com vàrem veure, al cap de quinze anys, l’any 1982.
Endemés de la foto d’Ensenyat que l’il·lustra, aquest article ens informa de dues coses personals de l’historiador: que li deien “de can JOANILLO”, i que la Universitat de Granada li va concedir la medalla “Scientia Mundi Lux” per la seva obra sobre la Baronia.
 Aquí, per tant, teniu la foto d’aquell historiador andritxol que fou el primer en donar quatre apunts del vessant històric de Marratxí.

Però la cosa no acaba aquí. Gràcies als amics Rafel Oliver Grammatico -director de la publicació N’Alí i president de l’Associació de Premsa Forana– i a Mateu Ramon, responsable de la Biblioteca i de l’Arxiu d’Andratx, he pogut abastar un fantàstic treball del primer, publicat a n’Alí en set capítols entre 2003 i 2004, sobre la figura i la vida del capellà Joanillo, Joan Baptista Ensenyat (*). A part del valor biogràfic de l’obra per a conèixer l’autor de “La Baronia…”, també du alguns detalls que ens resulten interessants per a completar l’esbós que vàrem fer a l’anterior estampa d’aquest il·lustre personatge, que té un carrer dedicat a Sant Elm i dóna nom al premi que la vila d’Andratx dedica a la història local:
Joan B.Ensenyat neix a can Joanillo, d’Andratx, dia 27 d’octubre de 1849, fill de Joan Ensenyat i Magdalena Pujol. Començà els seus estudis eclesiàstics al Seminari Vell, a partir de 1862, fins al 1872; i el 12 d’abril de 1873 fou ordenat prevere. Fou vicari de s’Arracó, de Sant Llorenç des Cardassar, d’Establiments, del raval de Santa Catalina (també dit Sant Magí, a Palma) i, finalment ara com a rector, novament de s’Arracó. Curiosament, en aquest darrer poble, entre d’altres vicaris, entre 1915 i 1917 hi va haver el que posteriorment seria rector de Sant Marçal, Josep Espases Creus, que quedà com a regent de s’Arracó a la partida de Joan B.Ensenyat, que ja tenia 68 anys.
Per aconseguir informació per a redactar la “Historia de la Baronía…” -ens segueix dient Rafel Oliver- “el rector visità i escorcollà l’arxiu històric del regne, instal·lat a la cort de l’Ajuntament de Palma, els arxius del palau episcopal i de la catedral, tant de Palma com de Barcelona, el del Real patrimoni i el de l’Audiència al palau de l’Almudaina, el de protocols o del notariat, i fins i tot, el de la Corona d’Aragó a Barcelona, així com totes les parròquies i Ajuntaments dels pobles que formaven el Pariatge: Andratx, s’Arracó, Calvià, Capdellà, Puigpunyent, Estellencs, Marratxí, el pla de Sant Jordi i Santa Creu de Palma”.
En relació a la imatge que acompanya l’estampa d’avui, feta quan la Universitat de Granada concedí a Mn. Ensenyat la medalla “Scientia Mundi Lux” Rafel Oliver comenta: “la fotografia del rector de can Joanillo amb la medalla atorgada, assegut i amb un posat tranquil i un semblant molt afable, ja a les velleses, és l’única imatge que hem pogut trobar sobre ell. És una fotografia d’estudi, a on en Joanillo transmet, amb el seu posat: serenitat, dolcesa, saviesa…”
Ensenyat va passar els seus darrers anys a la barriada de Santa Catalina de Palma, i hi morí el 28 de novembre de 1923, quan tenia 74 anys.
D’aquesta manera, tot plegat, ens hem pogut acostar un poc més a la figura i a la imatge de la persona que ens donà les primeres notícies històriques de Marratxí. Tant de bo hi hagués la mateixa sort en tots els temes pendents!

(*) Rafel Oliver Grammatico: “Joan Baptista Ensenyat Pujol (Es rector de can Joanillo)(1849-1923).
N’Alí, núm 47 (X 2003) i ss.

[BMM, Mxp, V ’17]

[SEGUEIX L’ACTUALITZACIÓ DIÀRIA DE MARRATXIPÈDIA I ELS SEUS RÀNQUINGS MITJANÇANT LA NOSTRA PLANA DE FACEBOOK]

(Visited 179 times, 1 visits today)