Perfil d’un poeta: Miquel Àngel Lladó

llado-00-miquel-angel-llado El nostre convidat d’aquest mes és Miquel Àngel Lladó Ribas, nascut a Palma un 11 d’octubre de 1958, fa 43 anys. Actualment viu a Palma des de fa uns 10 anys, si bé  dins un futur immediat – el proper any- pensa tornar cap als seus orígens i  traslladar-se a viure al Pont d’Inca. És casat i té tres fills.

És llicenciat en Filologia Catalana per la UIB i treballa com a Funcionari de l’Administració Autònoma, dins el Cos Superior d’aquesta Administració; concretament a la Conselleria Interior –IBAP- d’on és el Cap d’Estudis.

Dedica gran part del seu temps lliure principalment a la seva família i a escriure.  També li agraden les activitats a l’aire lliure, com l’excursionisme. Com a hobbies li atreu un bon llibre, una bona pel·lícula, un compacte…

En general, mira poc la televisió, troba que hi ha pocs programes que valguin la pena, ha davallat la qualitat de l’oferta, hi ha moltes cadenes privades i pocs programes interessants. No la valora positivament perquè a part de servir per distreure, desitjaria que hi hagués més elements de cultura que ajudessin a la formació integral de l’individu i a fomentar els valors humans.

Li agrada molt el món de la gastronomia, passa gust d’estar davant els fogons i li serveix per a desconnectar un poc. Dins els seus plats preferits hi podem trobar des d’un bullit fins a aguisats i escaldums; li agrada la barreja de gusts com plats de carn amb marisc. I ara, que estem a temps de Nadal, és especialista en fer un torró d’anous exquisit.

Practica la natació, a l’estiu li agrada molt nedar a la mar i ara, a l’hivern, a la piscina. També fa partides de tennis. Li agrada seguir els esports més individuals com el tennis, això no lleva que no segueixi altres esports, li agrada la plàstica i  la tècnica de l’esport i no l’atreu gens l’excessiva professionalització.

Considera que la seva principal virtut és la tolerància, i això fa que connecti molt bé en la gent malgrat es consideri un poquet tímid. El seu defecte principal és ser un poc introvertit en el sentit que hauria d’exterioritzar un poc més les seves preocupacions; creu que això, en part es deu a l’educació rebuda, els homes pareixia que havien d’ésser durs, més impenetrables; la seva dona l’ha ajudat molt a canviar en aquest sentit, però encara considera que ho ha de millorar.

El seu principal motiu d’orgull és la família i els seus amics a qui considera com un gran tresor.

No li agradaria que el recordessin amb cap frase en concret, més bé que cadascú es quedàs amb el que li ha pogut aportar. Encara que també el podrien recordar amb  qualsevol dels seus versos o poemes.

Dins les seves experiències més impactants hi trobam la vida i la mort; com a experiència molt positiva el naixement del seus fills, i com a negativa la mort dels seus pares, que tot i no ser traumàtiques, el feren sentir orfe, com si quedés al descobert, sense sostre.

La seva gran il·lusió seria que les coses anessin millor, que s’aturés aquesta “bogeria” de guerra; no li pareix possible que en aquest segle i havent-hi els mitjans estiguem aquí on estam, li és incomprensible aquesta violència extrema començant pels maltractaments fins a la guerra. A nivell individual la gran il·lusió seria que la seva família trobi el millor dels móns possibles, un món en harmonia i en progrés constant cap als valors humans. També li agradaria que el fet d’escriure li segueixi produint satisfacció.

Com que no és “mitoman”, admira com a personatges històrics a totes aquelles persones que han contribuït al benestar de la humanitat, el mateix que admira dels personatges actuals. Per anomenar algú, tant Gandhi com Rigoberta Menchú.

En la seva escala de valors, els principals són l’Amor, la Lleialtat, l’Honestedat (après dels seus pares) i l’Amistat.

La política li interessa baix del punt de vista de les idees. Els objectius ideals i teòrics són bons, el que no és el mateix és la pràctica dia a dia; pareix que s’entra dins una eròtica del poder que no acaba d’entendre. S’ha de ser d’una certa pasta per a ser polític; troba que la política pareix que s’està allunyant del poble, quan hauria de defensar les idees i anar cap a una justícia social. Tampoc es tracta de mantenir una postura còmoda i anar delegant. En el món polític hi veu que des de la caiguda del Mur de Berlín pareix que hi ha un pensament únic: el capitalisme, com si el benestar s’hagués convertit en sinònim de consum i competència. L’economia hauria de ser equitativa per a tots i de cada vegada troba que hi ha un abisme més gran, més desigualtat i això du a més immigració. Tot i sent una persona positiva actualment, en té una visió negativa; s’hauria de canviar el rumb i anar cap a una decència i a una sensibilitat social envers els valors humans.

El principal problema que veu a Marratxí és el creixement urbanístic desmesurat. Va parèixer durant una època que quantes més llicències urbanístiques es concedien, més diners entraven. Fins que hi ha hagut un efecte “boomerang”, i ara es pateix una manca de serveis, de subministrament d’aigua, problemes ecològics… Troba que fa falta una bona cohesió Marratxinera per part de tots els municipis i urbanitzacions.

De Pòrtula opina que és una revista molt fresca, oberta, on hi ha una mica de tot, un mitjà obert a diferents opinions i maneres de pensar, on s’hi pot trobar des d’un article d’opinió personal a una recepta de cuina. També la valora positivament com a mitjà de defensa del nostre patrimoni cultural i lingüístic. El que li interessa un poc menys de la revista és algun article polític, és el que passa un poc més per damunt. (Cal dir que la coneix molt bé, ja que durant uns anys hi participà dins el Consell de Redacció i com a col·laborador).

Finalment, respecte a la Vetllada a es Molí, es va sentir molt bé, es va parlar molt de poesia i molt poc de política. Va ser un sopar entre amics, molt familiar i considera que és una bona manera de cobrir una secció.

 

Margalida AOF.-

(Publicat a Pòrtula)

[MAOF, Mxp, I ’17]

 

[SEGUEIX L’ACTUALITZACIÓ DIÀRIA DE MARRATXIPÈDIA I ELS SEUS RÀNQUINGS MITJANÇANT LA NOSTRA PLANA DE FACEBOOK]
(Visited 204 times, 1 visits today)