Dona, cervesa, descobriments i teatre. Inigualable quartet

(Per a una millor comprensió del text, convé que vos situeu, mentalment, al passat dilluns 8 de maig, Dia de la Dona Treballadora…)

– Avui es celebra el Dia de la Dona Treballadora. Hom aprofita el 8 de maig de cada any, des de 1911, per reivindicar el feminisme, la lluita de la dona per la seva participació juntament amb l’home en el camp del treball i per denunciar els masclismes.

Emil Christian Hansen

– També tal dia com avui de fa 175 anys -era el 1842- va néixer Emil Christian Hansen, fisiòleg i micòleg danès que no seria massa recordat si no fos perquè va descobrir un llevat que avui en dia s’utilitza en l’elaboració de les cerveses tipus “Lager”. Va ser empleat de l’empresa Carlsberg.

– Casualment, el mateix dia, va morir Jules Dumont d’Urville, capità de vaixell, explorador i descobridor. Va ser el que va proposar el nom de Melanesia per

Jules Dumont

completar la subdivisió d’Oceania. També va ser ell que es va adonar del valor de la Venus de Milo just quan l’havien descoberta a l’illa grega i va aconseguir que l’ambaixador francès la compràs.

Elmer Rice

– Acabam amb Elmer Rice, dramaturg estatunidenc que ens va deixar el 8 de maig de 1967, fa 50 anys. Obtingué grans èxits mundials els anys 20 i 30 del segle XX amb el seu teatre. Fou premi Pulitzer l’any 1929 per l’obra “Street scene”.

Vos deix amb Mecano, per poder sentir “Mujer contra mujer”, com a reivindicació del feminisme.

Mecano – Mujer Contra Mujer

 Tot això passava al món, mentre a Marratxí, el mateix maig de 1867 -fa 150 anys-… l’Ajuntament ha d’eixamplar un camí del Pont d’Inca en el lloc denominat ‘can Xic’(*)

– El maig de 1917 -fa cent anys- la comissió d’Obres municipal havia de passar a donar la tirada a la paret que via de construir Antoni Ramis Canyelles, amitgera amb el camí de sa Comuna.

– El maig de 1942 -fa 75 anys- el batle havia de fer les gestions necessàries per a l’adquisició d’un terreny per instal·lar-hi un camp d’esports. Mentre, la junta municipal de primer ensenyament sol·licitava la supressió de l’escola mixta de Marratxinet perquè hi havia poca assistència d’alumnes. El mateix any donen permís a Margalida Garcies Gayà, del c/Jaume I de SC, per construir una casa de planta baixa en un solar de la nova urbanització de Son Verí.

– El maig de 1967 -fa 50 anys- donen permís a Josep Sastre Rigo per instal·lar una canonada de conducció d’aigua a través del camí de sa Font, de Marratxí.

-El maig de 1992 -fa 25 anys- l’interventor, interí, era Lluís Coll Real
(*) Actualment no existeix cap topònim ni malnom del Pont d’Inca que es digui així. Possiblement es pugui tractar del lloc conegut com a “can XICÓ”.

[BMM, Mxp, V ’17]

[SEGUEIX L’ACTUALITZACIÓ DIÀRIA DE MARRATXIPÈDIA I ELS SEUS RÀNQUINGS MITJANÇANT LA NOSTRA PLANA DE FACEBOOK]

(Visited 30 times, 1 visits today)