Toni Roig i Sierra neix a Ciutat de Mallorca dia 25 de maig de 1946.
Cursa el batxillerat amb beca de l’Estat Espanyol a l’ Institut Ramon Llull de Palma, i obté les màximes qualificacions i Matrícula d’Honor de dibuix a tots els graus. Al mateix temps inicia a Palma els estudis a l’Escola de Belles Arts on ben prest ja demostra les seves aptituds artístiques i on rep el mestratge de l’escultor Jaume Mir, el qual sap descobrir i encarrilar les qualitats innates pel modelat i l’escultura que ja apuntaven en el jove Toni Roig.
Anys més tard declarava que, si bé la seva primera etapa partia del dibuix i la pintura, era l’escultura la que, segons ell, anava més lligada al seu temperament.
Als set anys cursa estudis de solfeig i piano al Conservatori de Música de Ciutat. Junt amb el seu pare, del qual ha heretat la inquietud musical, és component dels cors Capella Oratoriana i Cor de Sant Gaietà, i ambdós participen en el cor de les temporades d’òpera que es feien al desaparegut Teatre Líric.
A l’any 1961 obté una beca de la Diputació de Palma per ingressar i cursar estudis a la prestigiosa Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona on hi roman fins l’any 1964. De retorn a Palma continua la seva formació amb tècniques lligades bàsicament a l’escultura i seminaris a l’Escola d’Arts Aplicades i Oficis Artístics de Palma.
Comença a experimentar amb materials com bronze, fusta, pedra, fang, ferro i formigó. Fa escultures amb tots aquests materials, però serà amb el formigó amb el qual Roig trobarà una versatilitat, solidesa i possibilitats especials, i amb el qual crearà la major part de la seva obra. Li agradava especialment la mobilitat que n’obtenia tot i les característiques d’aquest material.
Treballa bàsicament l’estil figuratiu sense negar l’abstracte, al qual farà alguna incursió amb ferro cap als anys noranta.
Els personatges que integren la seva obra són massissos i vigorosos, de volum ple i formes opulentes. Predomina la figura femenina per damunt de tot, on s’hi destaquen cossos potents i siluetes fermes. Al llarg dels anys reprodueix la dona en les seves diferents etapes i expressions.
L’any 1967 i 1969 és guardonat amb el 1er premi d’escultura al 26è i 28è “Salón de Otoño” organitzat pel Cercle de Belles Arts de Palma amb les obres “Miquel Àngel”, testa realitzada amb fang cuit i “Maternitat”, obra treballada amb formigó, participant en les edicions d’aquest certamen de l’any 1965 a l’any 1973.
L’any 1972, per comanda de l’Hotel Ben-Hur de la Platja de Palma, crea una quadriga de grans proporcions, vibrant de força i moviment . Es tracta d’una obra en formigó de 14 tones de pes i dimensions 3,50 x 6 x 3 mts.
També realitza nombroses tasques de restauració, tant de mobles com d’elements, figures i peces antigues. Així, és seva la restauració d’algunes sales i la capella de La Granja d’Esporles, on també hi treballà de músic fins al final, i que acull una de les seves obres en formigó de gran format. Una colla de xeremiers de 2,52 mts d’alçada feta l’any 1982, obra presentada al I Certamen d’Escultura Ciutat de Palma organitzat per l’Ajuntament de Palma i la Fundació Bartomeu March.
Treballa àmpliament en la confecció del bestiari popular, àmbit que l’apassiona donada la seva vinculació a la música tradicional.
Són seus Els Cavallets de l’Escola de Música i Danses de Palma. Nou figures de cartró i pell que crea l’any 1981 perquè ballin a la festa del Corpus i de l’Estendard.
L’any 1982 és l’Associació de Comerciants del Carrer de Sant Miquel de Ciutat que li encomana la realització de vuit caps grossos de dimonis fets amb cartró i, dos anys després fa una altra sèrie de caparrots de dimoni per l’agrupació Sa Revetla de Sant Antoni de Son Ferriol.
Entre l’any 1983 i 1987 i per encàrrec de l’Associació Cultural de Sant Joan, confecciona set màscares de dimoni, cada una d’elles recreant els set pecats capitals. Set talles de fusta i policromades, amb la incrustació de banyam natural de boc.
L’any 1986 i el 1987 realitza per a l’Ajuntament de Pollença dos Cavallets i dues Àguiles també amb cartró, com també dos jocs de castanyetes de fusta.
Paral·lelament a la seva activitat com escultor, conrea la creació musical que no abandonarà mai.
Així, als anys 60 forma part del grup musical Els Calafats deixant a la discografia del grup, cançons com “Muntanyes Mallorquines”, “Balada de sa Ratjola”, “Una Parella”, essent aquesta l’única cançó en llengua catalana seleccionada al “Festival de la Canción de Mallorca”.
Al 1981 és membre fundador del grup de música tradicional Música Nostra amb el qual enregistra quatre lp’s amb treballs propis com “Bolero de Pòrtol”, “Bolero de sa morena”, “Bolero de sa plaça” i “Jota des festejar”.
A l’any 1990 forma part del grup Sa Revetla on també realitza tasques d’ensenyament i amb el qual enregistra el disc “Després d’onze anys”, on hi aporta cançons com “Jota Remaleita”, “Dama Blanca”, “Bolero per un país”, “Bolero Verd”, “Fandango Maliciós” i ”Jota des Baix”.
Ja a l’any 1994, amb altres membres de Sa Revetla, funden el grup Al- Mayurqa on definitivament trobarà el suport i la llibertat per a desenvolupar una etapa de creativitat musical que els portarà a gravar sis cd’s i un recopilatori al 10è aniversari del grup, i amb el qual firma la major part dels temes i adaptacions enregistrades.
Al mateix temps realitza activitats sempre lligades a la música, com les conferències que des de l’any 1999 imparteix als instituts de les Illes sobre instruments tradicionals i, després d’una important lluita per aconseguir que la música tradicional tengués presència al Conservatori Superior de Música de les Illes, hi realitza tasques de docència des del primer curs 2003-2004.
Dos dies després de la presentació del darrer disc d’Al-Mayurqa “Temps de Revolta” i en ple procés creatiu, mor Toni Roig als seixanta-un anys. Era el 30 setembre de 2007.
Però, deixa enllestides les partitures de la seva màxima obra “Al-Mayurqa Clàssic” que ell no pot estrenar. Una conjunció de música clàssica i música d’arrel per a orquestra de cambra i instruments tradicionals, l’enregistrament de la qual veu llum el 2009 complint el seu desig.
Toni Roig serà recordat per tothom com una persona compromesa, coherent i reivindicativa, col·laborant sempre amb les causes lligades a la defensa de la llibertat, la llengua i el territori.
DISCOGRAFIA
MÚSICA NOSTRA
1982 Ball de Bot
1983 Vetllades d’antany
1985 Va de Jota!
1988 Ball a sa plaça (Bolero de Pòrtol)
SA REVETLA
1993 Després d’onze anys
AL MAYURQA
1995 Projecte Roig
1997 De poetes i altres codolades
1998 Anem de gresca!
2001 Fent Camí
2004 Amb coherència
2005 Tradició i compromís (CD recopilatori + DVD)
2007 Temps de Revolta
2009 Al-Mayurqa Clàssic (pòstum)
[MRP, Mxp, XII ’16]