Vallcaneres / Vallcanera / Valcaneres / Vallcaneras / Valcaneras [llinatge] [-f]

Llinatge provinent del topònim “Vall canera”, poble del municipi de Sils, a la Selva, Girona.
A Marratxí, en primera posició de llinatge, en general els trobam provinents del poble d’Alaró, a partir del darrer quart del segle XIX, a Pòrtol, i a partir del segon terç del segle XX al Pont d’Inca. Al Corpus comptam amb un centenar de fitxes.
Les variants vénen per deformació del topònim original, per mala transcripció del funcionaris del Registre Civil o pel fet de la pronúncia irregular dels portants.
Els exemples resulten molt clars: la família de can Gaspar, a PO. I la família del vicari Vallcaneres, actualment en Xesc, estudiós de la història nostrada i de la cultura popular, al PI.
Segons Moll (2006:296) es tracta es d’un llinatge que representa el lloc d’origen, que és el nom d’un poble de la Selva que apareix en la forma “Valle Canaria” (any 966): com si diguéssim ‘vall de canyes’.

[BMM, Mxp, V ’15]

(Visited 187 times, 1 visits today)

Tags: , ,

1 resposta per “Vallcaneres / Vallcanera / Valcaneres / Vallcaneras / Valcaneras [llinatge] [-f]”

  1. ANGELA COLL MUÑOZ 2018/03/07 at 14:35 #

    Despres de molt de temps cercant l origen d aquest llinatge el trob aqui molt ben explicat, jo som descendent de Gaspar Vallcaneres Simonet (tatarabuelo) que va venir d Alaro, si algu llegeig aixo, i pensa que son de sa mateixa familia, els agrairia es posasin en contacte amb jo , m agradaria moltt contacta abm algu.
    El meu nom es ANGELA COLL MUÑOZ, es llinatge em ve de part de sa meva padrina ANGELA VILLALONGA VALLCANERES nascuda a Portol , sa mare era FRANCISCA VALLCANERES CLOQUEL.

    Saludos

Deixa un comentari