Yarza de San Pedro, Antoni (1901-1970)

0-a-img137-copia Oftalmòleg, exercí de metge a PO; fou jutge de pau de Marratxí.

Neix el 1901, dia 28 de setembre, a Sant Gervasi, Barcelona, d’arrels basques, fill de Maties Yarza Rotger, de Múrcia, i de Maria Pilar de San Pedro Aymat, de Terol.
Estudia medicina a Barcelona amb una beca del dr. Esquerdo, d’aquella ciutat. Va estar amb el dr. Barraquer vell, amb qui es va especialitzar en oftalmologia.
Ja especialista, venia a Palma des de Bcn de tant en tant, a fer d’oftalmòleg; venia uns dies i s’anunciava a la premsa. Muntà la seva primera consulta a Palma al c/dels Oms.

Es casa a la Seu dia 19 de març de 1929 amb Josepa Colomar Tur, de Palma. Tenen 5 fills, tots nascuts a PO

– Pilar = Joaquim Mesquida, advocat (s/f); estudià al Liceu Espanyol, despres de mestra; després d’apotecaria a Bcn i va exercir a Son Ferriol; morí c. 45 anys, el 1953, era del 30
– Maria Antònia; mori als 73, era de 1932 (fadrina)
– Antoni = Isabel Mayol de Balanzó, de Bcn (4 fills, 3 nets)
Rosario neix 9 II 1936; = Manuel Ribas Fontenla, de Galícia, enginyer tecnic (>Pere, professor d’universitat> 1 fill 1 filla)
Pep= Teresa Camin Montey, de Catalunya (2 filles, Teresa i Marta, 2 nets)
S’afinquen a PO, d’on va ésser metge. Habitaven can Tauler nou, després de la seva estada conegut com cas Metge i posteriorment per can Aixaló, devora can Jaume. Els matins feia d’oculista a Palma i a la tarda passava consulta a Pòrtol. El 1942 va decidir passar definitivament a Palma i s’establí només com a oftalmoleg a Via Roma, on també vivia.

Durant el temps que va estar a Marratxí va ser jutge de pau i, en general, va ser un dels oftalmòlegs més coneguts de Mallorca. També va ser regidor i tinent de batle de Palma del 1955 al 1961. Era soci de la societat catalano-mallorquina d’Oftalmologia

A partir que s’establí a Mallorca no consta que tornàs sortir de l’illa.
Li agradava la música clàssica i era molt aficionat a la fotografia -el seu pare ja ho era-, sobretot a les figures i als paisatges; revelava a casa. També li agradava anar a caçar quan podia.

Va intentar integrar-se dins la societat mallorquina, encara que no parlava l’idioma; sempre parlaren castellà a ca seva.
Era molt afable, deixà un bon record per tot on passà, entregat en cos i anima a la seva feina, mai no tenia hora d’acabar.

Mor el 2 de setembre de 1970, als 69 anys.

La seva família conserva fotos i papers personals.

0-a-img145-copia La seva esposa, Josepa Colomar, era metgessa. Va néixer a Palma el 19 de març de l’any 1904, filla de la comare Antònia Tur Piris, de Maó, i de Joan Colomar Juan, d’Eivissa. Va estudiar Medicina a Barcelona, on es varen conèixer amb Antoni Yarza, però mai no va exercir públicament, tot i que al despatx ajudava al seu marit. De fet, va ser una de les primeres al·lotes que havia cursat el batxillerat a l’institut de Palma.
Fruit de l’època, va ser una dona que tenia el seus coneixements i la seva sabiduria, però sempre va estar dedicada al seu home i a l’educacio dels seus fills.
Se relacionava molt bé amb tohom i era molt afable.

Mor el 19 de desembre de 2005, als 101 anys.

Vegeu>> Galeria fotogràfica familiar

[BMM/Antoni Yarza Colomar, Mxp, XII ´16]

[SEGUEIX L’ACTUALITZACIÓ DIÀRIA DE MARRATXIPÈDIA I ELS SEUS RÀNQUINGS MITJANÇANT LA NOSTRA PLANA DE FACEBOOK]

(Visited 397 times, 1 visits today)

Tags: , , ,

Cap comentari.

Deixa un comentari