Es tracta d’una depressió del terreny que actualment es troba parcel·lada d’hortets d’auto consum explotats per petits propietaris. I així ho podem comprovar consultant els mapes, on apareixen entre d’altres: s’Hort d’en Gil, s’Hort d’en Gallard…
Es tracta d’una extensa franja de terra que parteix d’una de les vessants de Pòrtol -en concret de la timba de can Flor/sa Roca Llisa- i s’allarga entre el turonet on es va establir el nucli de població de sa Cabaneta i el puig Blanc.
Aquest indret representa a la perfecció la definició de clota localitzada al llibre d’Ordines sobre terminologia geogràfica en els noms de lloc.
Segurament l’ús del plural en el determinant vingui donat pel fet de tractar-se d’un lloc prou extens que, a més a més, és usat de manera col·lectiva.
Espargits per la resta de l’illa localitzam altres variants usades per a designar aquesta morfologia del terreny. La més comuna és en masculí singular: clot. I és al municipi d’Escorca on n’hi ha més representants, potser, el Clot d’Albarca situat molt a prop del santuari de Lluc, en sigui un dels més coneguts. Però també, apareix la variant femenina
sa Clota (a Valldemossa, Andratx o Estellencs, entre d’altres). Molt menys representants tenen les variants clotàs/sa o clotal i, curiosament, la nostra variant marratxinera, tan sols es repeteix a Sencelles.
[TM, Mxp, V ’21]
Cap comentari.