Fitxa
Nom: Confraria Mare de Déu del Carme
Data fundació: 2004
Fundadora: Margalida Barrera
Adreça: Parròquia Mare de Déu del Carme
Lloc: Pòrtol
Telèfon: 679840290
Correu electronic: confrariadelcarmeportol@gmail.com
Pàgina a Facebook :
https://www.facebook.com/confrariamarededeudelcarme.portol/?fref=ts
Breu historia:
La Confraria Mare de Déu del Carme fou fundada al 2004. L’empenta la va tenir na Margalida Barrera, l’objectiu principal era per dinamitzar la Setmana Santa a Pòrtol i crear una Confraria.
Primer de tot ho va comentar al rector don Guillem Rigo, que no era molt partidari d’això però li va donar via lliure a na Margalida per tirar endavant el projecte si de veres li feia ganes. La següent passa fou cercar gent, comentant-ho amb les persones que creía que els hi podía interessar i després varen penjar cartells per fer una primera reunió per veure la resposta del poble.
La participació fou més gran de la que s’esperava, es presentà la idea inicial de crear una confraria ja que Pòrtol no en tenia cap i així com les festes de Nadal estaven força bé, les de Pasqua eren tristes i amb poca vida.
Ben engrescats començaren el projecte, decidiren que la Confraria duria el nom de la patrona del poble, la Mare de Déu del Carme, i els vestits durien el seu color, marró i beig. Decidiren que la capa i la caperutxa serien marró i la túnica seria beig, realment els colors son a l’inrevés de les confraries de la Mare de Déu del Carme, però els hi va agradar més així i tendrien la seva pròpia identitat.
Es posaren en contacte amb n’Encarna López Hernández, de cas CORDOVÈS, ja que sabien que ella cosia vestits per a confraries de Palma i decidiren que seria la que faria els vestits de la nova confraria.
Es posaren en feina, i crearen els primers passos; el primer any varen decidir sortir amb la imatge de la Mare de Déu del Carme que fou bastant criticat perquè no “tocava sortir aquesta imatge per Setmana Santa”. L’any seguent ja tregueren la Dolorosa.
Al 2009 es va fer el pas de la Dolorosa nou, gràcies a l’aportació de la fusteria de Sebastià Català, i de cara al 2017 hom vol fer l’altre pas nou.
Els presidents que hi ha hagut durant aquests anys han estat:
Francesc “Xisco” Rodríguez García
Margalida Barrera (actual presidenta des del 2013)
Juntes directives, any, composició:
Fins al setembre del 2013
President: Toni Calvo Buades
Vicepresident: Miquel Frontera Sbert
Secretàri: Toni Borràs
Tresorera: Montse Perelló
A partir del 2013 fins a l’actualitat
Presidenta: Margalida Barrera
Vicepresident: Miquel Frontera Sbert
Secretària: Margarita Nadal
Tresorer: Paco Tarongi
L’objectiu principal de la Confraria és dinamitzar la Setmana Santa a Pòrtol. Participen activament a la processó de Diumenge de Rams, duen a terme la processó del Divendres Sant duent dos passos acompanyats de tots els confrares vestits. I el diumenge de Ressurrecció organitzen l’Encontre. També intenten participar a les celebracions de la Setmana Santa.
A part de dinamitzar la Setmana Santa organitzen diferentes activitats:
– Fins fa dos anys duien a terme les quines a les festes del Carme.
– Participen a la Fira d’Entitats portolanes, per fer veure que la Confraria és ben viva.
– Organitzen l’homenatge a la vellesa a les Festes del Carme, donant de berenar als majors.
– Participen a la Processó de Diumenge de Rams a Palma, encapçalant-la. I aquests dos darrers anys han participat a una altra processó més de la Setmana Santa a Palma.
– De gent de la Confraria neix l’associació de betlemistes de Pòrtol, que duen a terme la creació i muntatge del betlem a la parròquia del Carme.
Com a activitats internes de la Confraria, es realitzen diferents dinars i sopars, un de Nadal, el del primer de maig i a l’estiu, un moment distès per fer bauxa i passar una bona estona plegats entre tots els socis.
El fons de finançament és molt senzill, els socis aporten una quota i hom demana una subvenció a l’Ajuntament. Si hom pot, es fa alguna altra activitat per recaptar doblers, com venda de flors a la Fira d’Entitats o quines populars per augmentar els ingressos.
El número de membres actualment és de 27 confrares i 12 socis. Hi ha molts més vestits fets al poble, alguns són de persones que ens han deixat, malgrat la família intenta que surtin, però a vegades no és possible. Després n’hi ha d’altres perquè han tornat majors, i d’altres que per unmotiu o l’altre ja no surten.
Des de la fundació, el número de membres va minvant, ja que quan es va crear la Confraria, el 2004, els primers socis eren persones d’un poc més de mitja edat, i amb aquests anys per damunt s’han fet majors. Els nins que començaren i que s’han anat afegint ja són grans, alguns segueixen i d’altres ja han fet un altre camí i els darrers anys s’han fet molts pocs vestits nous.
A les xarxes socials del facebook hi ha una pàgina de la Confraria i hom intenta posar el dia a dia del que es fa a l’entitat.
Vegeu galeria d’imatges
[SMA, Mxp, XI ’16][Darrera actualització, X ’18]
[SEGUEIX L’ACTUALITZACIÓ DE MARRATXIPÈDIA MITJANÇANT LA NOSTRA PLANA DE FACEBOOK]
Cap comentari.