Sa Rectoria Vella – Rellotge de sol (Pòrtol) [-f]

Rellotge de sol de la Rectoria Vella de Pòrtol

Rellotge vertical declinant, rectangular, gran, situat a la façana principal, que presenta la data de construcció de 1886. El seu quadrant està esgrafiat sobre la mateixa façana i el seu gnòmon és de ferro. Els dígits de les hores són indoaràbics i té marcades també les línies de les mitges hores. Com que la façana principal de la casa està orientada a Sud-Est, desviada uns 10º respecte del Sud, el rellotge presenta el gnòmon desviat cap a l’esquerra. Això fa que les hores de cada part del quadrant no siguin simètriques i que, lògicament, el rellotge marqui més hores de matí que de capvespre.

Comprovació del seu funcionament

Lectura de 4 de maig de 2015. Per passar de l’hora solar a l’hora oficial s’han de fer tres correccions. Hores segons l’estació: + 2h (temps estiu). Equació del temps (diferent per a cada dia de l’any): – 3:12 min. Correcció per la longitud de Pòrtol: – 11:05 min.

Si el rellotge marcava alguns minuts després de les 9:30, diguem 9:35, la hora oficial hauria de ser alguns minuts després de les: 9:35h +2h – 3:12 min -11:05 min, és a dir, poc alguns minuts després de les 11:21. El rellotge de polsera marcava les 11:26. La lectura es pot considerar satisfactòria dins els marges de precisió que pot donar.

[JLP, Mxp, V ’15]

 

(Visited 51 times, 1 visits today)

Tags: ,

Cap comentari.

Deixa un comentari