Primer de maig eclèctic

 

(Per a una millor comprensió del text, convé que vos situeu, mentalment, al passat dilluns primer de maig, dia Internacional del Treball, la festa més important del moviment obrer mundial…)

Danielle Darrieux

– Avui es celebra el Dia Internacional dels Treballadors. Aquesta jornada de lluita pels drets de les persones treballadores fou establerta al congrés obrer socialista celebrat a París el 1889, així l’1 de maig esdevé, per antonomàsia,el dia de protesta i reclamacions obreres.

-També, tal dia com avui de fa 100 anys -era el 1917- va néixer a Bordeus l’actriu francesa Danielle Darrieux. La seva carrera, que té més de 80 anys, començà als 14 anys i, no fa massa -el 2002-, una de les seves darreres pel·lícules més conegudes va ser “8 dones“. Entre molts d’altres films ha participat a:
Napoleon, de Sacha Guitry
Alexandre el Gran
El salari de la por
Les amistats perilloses… Enhorabona pel seu centenari!

Franklin D. Roosevelt

– Per acabar mencionam que dia primer de maig de 1942 -fa 75 anys-, quan la Segona guerra mundial estava en plena ebullició, l’exèrcit americà -nació presidida aleshores per Franklin D.Roosevelt– va apoderar-se de la segona ciutat més important de Birmània, avui Myanmar.

I quedam amb una versió realment especial de “La Internacional“. Es tracta de la que dirigí Arturo Toscanini l’any 1944 i que, durant l’època del McCarthisme, va estar prohibida als Estats Units.

Arturo Toscanini

La Internacional
https://www.youtube.com/watch?v=pwoSZuapCH4

—–Tot això passava al món, mentre el maig de 1842 -fa 175 anys- a Marratxí…

Llibre de registre de matrimonis – Registre civil de Marratxí

– El secretari municipal informa que hi ha molts pocs veïnats que es presentin a la secretaria per inscriure els naixements, matrimonis i morts al Registre Civil, com està manat. Llavors ell ha de passar per la parròquia per completar les dades. El consistori resol que el saig faci un pregó anunciant que cap veïnat no gosi batiar, casar ni enterrar sense haver passat prèviament per la secretaria municipal per tal d’inscriure’s al Registre civil i dur la corresponent papereta a la parròquia.

– El maig de 1892 -en fa 125- varen adjudicar definitivament la subhasta de l’arbitri de matances a Antoni Zanoguera i Mesquida.

– En fa 100 -maig de 1912- L’Ajuntament va comprar una màquina d’escriure Smith Premier a deu terminis.

– En fa 50 -1967-
El carter era Antoni Tomàs.
L’Ajuntament va acordar adquirir 2000 kg de llenya per a calefacció de les oficines de les cases consistorials [ho feia de tant en tant].
Varen donar aquest permisos:
. A Catalina Seguí Vidal per a construir un edifici de 4 plantes destinat a magatzem i vivendes a solar del c/Sant Alonso.
. A Auxiliar Mallorquina de la Construcció (AUMACO SA) per a construir una nau industrial a solar del c/de Gomez

Cristòfor Tries Serra

Ulla 13.
. A Cristòfor Tries Serra per a construir cotxera a solar del c/Francesc Serra.

També varen aprovar el projecte i pressupost de reparació extraordinària de l’edifici escolar de Pòrtol, format per l’arquitecte Josep Alcover.

 

[BMM, Mxp, V ’17]

[SEGUEIX L’ACTUALITZACIÓ DIÀRIA DE MARRATXIPÈDIA I ELS SEUS RÀNQUINGS MITJANÇANT LA NOSTRA PLANA DE FACEBOOK]

(Visited 65 times, 1 visits today)