Company i Canyelles, Martí (1834-1918)

0-a-company-marti-partida-defuncio

Partida de defunció de Martí Company. Registre Civil de Mxí

 

 

 

 

 

 

Mestre d’escola, PT

 

 

Neix a Mxí el 1834, fill de Joan Company Salom i de Joana Aina Canyelles Canyelles.

Mor l’any 1918, al PI, als 87 anys d’edat.

S’havia casat amb Benvinguda Sans Servera, de Palma, també mestra d’instrucció primària, amb la qual tengueren vuit fills:

Joan, Joana, Catalina, Martí, Antoni, Andreu, Miquel i Benvinguda.
El 1855 l’Ajuntament acorda nomenar-lo mestre de l’escola de nins del PT. Era l’única sol·licitud que s’havia presentat i constava que tenia el títol corresponent.

En diverses ocasions surt damunt les actes del Ple municipal, sempre relacionat amb qüestions relatives a l’escola de nins de Pla de na Tesa. Així, consta que l’any 1864 demana augment de sou a l’Ajuntament. El Consistori fa constar que “li és suficient el sou que té perquè la seva esposa també rep el sou de mestra de nines del mateix nucli, amb la qual cosa han pogut estalviar per construir una casa que l’Ajuntament té arrendada”.

L’any 1880 l’Ajuntament el nomena membre de la junta repartidora de consums i sal.
Segons Jaume Ribes, des PINARET, “conten els antics que els dissabtes carregava el seu ase amb aviram i baixava a Ciutat a vendre els animals que li havien fe arribar els pares dels seus alumnes. Guanyava un velló (un quart de pesseta) per cada au que venia i així podia anar tirant. Cobrava poc i el sou no bastava per sobreviure i era popular dir: “Passa més fam que un mestre d’escola!”.
Segons el mateix Ribes “es retirà a PT, a la finca encara anomenada s’Escola (on hi continuà ensenyant; per això li quedà el nom), prop de can BARBUT, a la sortida del poble, anant cap a Son Ferriol”.
Per desgràcia, a l’Arxiu de l’Educació no hi consta el seu expedient; així com tampoc no hem pogut localitzar cap imatge seva.

Parlen d’ell a Molada/Ramis 1993

Fonts:
ADM
AMM

El Magisterio Balear (periòdic, Palma, a partir de 1873)

[BMM, Mxp, XI ’16]

[SEGUEIX L’ACTUALITZACIÓ DIÀRIA DE MARRATXIPÈDIA MITJANÇANT LA NOSTRA PLANA DE FACEBOOK]
(Visited 53 times, 1 visits today)

Tags: ,

Cap comentari.

Deixa un comentari