Sopar romà al Museu del Fang

Cena Romana 1

Marratxí, V ’18

En qüestions gastronòmiques estam acostumats a veure quasi de tot, pero allò que es diu un “sopar romà”, basat en receptes dels primers segles del nostre primer mil·lenni, encara ens crida l’atenció i no tothom n’ha gaudit.

Per això, resulta interessant del tot que al nostre municipi, el proper divendres 18 de maig, tengui lloc al Museu del Fang, o sigui al Molí de n’Arnau o d’en Pere Sureda, de, el que en diuen una “gustatio romana”.

La iniciativa surt dels responsables del mateix lloc per tal de poder oferir alguna cosa especial aquell dia, en el marc del Dia Internacional dels Museus.

Cena Romana 2L’acte constistirà en la degustació d’una sèrie de plats inclosos en el primer receptari conegut: “De re coquinaria”, col·lecció de receptes recopilades pel romà Marcus Gavius Apicius. El menú -de moment, sorpresa- serà presentat i comentat per Valeria Mesalina, emperadriu, esposa de Tiberi Claudi August Germànic, que actua d’amfitriona. L’actriu que dóna vida a Mesalina serà secundada per un dj oferint música d’ambient, tant de l’època com de fusió.

El menjar va acompanyat, indefectiblement, de beguda. En concret seran elaboracions de la marca Baetica, que s’ha especialitzat en la reproducció de vins històrics. En aquest cas, sabem millor de què es tracta: Un blanc i dos negres, anomenats Paladio, Mulsum i Sanguis.

Cena Romana 3Aquests vins, segons l’empresa Aldarq, responsable de la preparació del sopar, “són ideals per a transportar-nos en el temps, a través del paladar, de l’olfacte i el tacte, en definitiva un viatge en els sentits que ens fa tenir una experiència única”.

Així doncs, el Paladio és un vi reconstruït en base al tractat “Opus Agriculturae” de l’escriptor i agrònom Emilianus Taurus Paladius (s.IV d.C.), i està elaborat a partir de les varietats macabeu i beba. Durant la fermentació hom hi afegeix fenogrec i Cena Romana 4mel, per tal d’amplificar-lo aromàticament i rebaixar-ne l’acidesa. Finalment hom produeix una maceració del líquid amb fulles de cítric, toc especial que dóna al vi el seu particular gust, molt agradable i peculiar. Té 11 graus i, segons els experts, “és un vi amb ànima que fa les delícies dels paladars més exigents”.

El Mulsum és un vi a base de cabernet saugvignon fermentat amb mel i espícies. Era el vi més famós de l’època romana i s’usava, tebi, generalment als aperitius, però també a les postres. La mel s’emprava per endolcir el vi i augmentar la seva graduació. L’etimología del nom prové de “mulcere”, que significa ‘acaronar’, indicant la seva delicadesa característica.

Cena Romana 5Finalment, el Sanguis és un vi macerat amb pètals de roses, seguint les recomanacions llegades per Apicius i Columela. Així, després d’una primera fermentació, el cabernet sauvignon es deixa macerar amb aquests aromàtics pètals. És un vi ideal per a prendre amb tota mena de viandes, sobretot amb carns, tipus pernil, cecines, foie. També es pot acompanyar amb dolços derivats de la xocolata.

Per acabar, cal dir que la rèplica de la vaixella imperial que s’usarà per al sopar és feta del portolà Toni Vich Bota -ceramista descendent dels primers pares de l’olleria portolana-, responsable del Museu del Fang i col·laborador d’Aldarq. Tant els plats com les copes de vi, tots de terra sigillata, són reproduccions de peces romanes que estan a diversos museus de Mallorca. Sembla que a l’època romana no hi havia producció clàssica a la nostra illa i tot eren peces importades.

Per apuntar-se a aquesta experiència sensorial que ens transporta a l’antiga Roma -amb un màxim de trenta comensals- basta posar-se en contacte amb l’Àrea de Cultura municipal. Segur que les dues o tres hores que dura l’activitat, que comença a les 21 h, suposaran una immillorable vetlada històrico-gastronòmica i ajudaran a desmitificar que la història és avorrida o no serveix per a res.

Fotos: Toni Vich, Aldarq

 

Cena Romana 6

[BMM, Mxp, VI ’18]

(Visited 72 times, 1 visits today)