Antoni Calvo, sempre dels Independents…

Què s’ha fet de…

Antoni-Calvo-1

 

Antoni Calvo Buades (Palma, 1952) no va néixer a Marratxí, però a dia d’avui és un marratxiner més, portolà per a més senyes. S’hi sent i li agrada.

En dues ocasions va estar per dins l’Ajuntament, una com a regidor i l’altra com a càrrec de confiança. Sempre de la mà dels Independents de Marratxí (IDMA), els quals fins i tot varen arribar a presentar-lo com a cap de llista municipal, acció que no va arribar a port perquè al final es tornà presentar Miquel Bestard, líder indiscutit de la formació.

Vingue a viure a Marratxí l’any ’87. Inicialment, al Pont d’Inca Nou, carrer Comassema. I el 2004 passa a Pòrtol, a cas Pagès, on encara es troba, i per molts d’anys.

Antoni-Calvo-2La seva vida política és densa i llarga. Del ’89 ençà fa part d’IDMA, i ha format part de totes les seves llistes electorals des del ’95 fins a avui.

El ’87 era vicepresident de l’APA de Santa Teresa, del Pont d’Inca, i Tomeu Barceló “Güell” el va anar a cercar per anar a les llistes d’UM, però en aquell moment no li anava bé. I no va ser fins el ’95 que va anar en llistes, tot i que des del ’89 o ’90 era dels Independents de Miquel Bestard (IDMA). Així i tot el ’91 el PSOE el va anar a cercar per anar de número dos de les llistes. Va dir que no.

L’any ’99 havia d’anar de cap de llista, perquè Miquel Bestard va decidir no presentar-se, però al final va canviar d’opinió. Va ser l’any que més gent va votar els Independents. Aquella legislatura Antoni-Calvo-3Antoni Calvo va ser regidor de Policia, d’Esports i de Contractació i Obres. Segons afirma “va ser una legislatura que vaig gaudir molt de fer feina, especialment a Pòrtol, que era quan instal·laven el clavegueram”. Recorda que va estar amb Felip Juan i Margalida Mesquida, dels Independents. I per part del PSOE esmenta Martí Serra, Daniel Guirao, Xavier Fortuny, Sebastià Alou i Conxa Obrador. A mitjan legislatura en Xavier va dimitir i varen canviar algunes àrees. Calvo va seguir amb Contractació i Obres i va posar en marxa l’area de Joventut. I també en aquella legislatura, al final, varen posar en marxa el servei de Protecció Civil. D’aquella època recorda que “vàrem posar en marxa el polisportiu del Pla de na Tesa, i el del Blanquerna; també el camp de futbol de Son Macià. I destacaria especialment que vàrem posar en marxa l’Institut de Marratxí, el centre mèdic Martí Serra i vàrem acabar el clavegueram de Pòrtol, que em recordi”.

Antoni-Calvo-4I segueix contant “el 2003 anava en llistes, però vaig quedar en portes. De tota manera, com a càrrec de confiança, em vaig cuidar de Vies i Obres. Entre d’altres coses vàrem posar en marxa el camp de can Gaspar, la reforma del col·legi Janer Manila, la piscina del Pla de na Tesa, arreglàrem la plaça de l’església d’aquell mateix nucli, que es va arreglar totalment. A Pòrtol i a sa Cabaneta seguírem amb coses d’infrastructures d’aigües netes i brutes. Al Figueral vàrem fer el primer casal de l’AVV. Va ser batle en Miquel Bestard i llavors en Bauzá. Hi havia en Sebastià Frau, na Petri Galmés, na Magdalena Garcia Gual, en Tomeu Oliver…”

El 2007 es va presentar, però no va sortir. D’altra part, assegura, “la meva ocupació en fusteria metàl·lica d’alumini, degut a l’augment de feina, m’absorbia molt de temps i no em permetia poder fer massa coses en política”.

Antoni-Calvo-6Durant tots aquests anys, abans de 1999 i a partir de 2003, va esser secretari general dels Independents. Segons llurs normes, si eren regidors no podien tenir cap càrrec orgànic.

“Arran de la crisi -explica- em vaig jubilar als 61, cotitzava des dels 16 anys. Era a final de 2013, enguany fara cinc anys que hi estic. Estant jubilat, sempre he anat a donar una mà als Independents. Fins a les eleccions de 2015, que anava el 6 o 7, després de les quals he quedat com a militant de base, però no m’he arribat a esborrar del partit”.

I, encara, algunes consideracions…

“Amb la mà al cor puc dir que tot el temps que vaig estar dins l’Ajuntament m’encantava ajudar la gent, i si no podia resoldre les coses, almenys els deia com ho havien de fer per resoldre-ho. Estar en contacte amb la gent és lo que mes me va alegrar de ser regidor.

El pitjors moments foren quan el tren va atropellar un nin devora la benzinera. El més trist de tot va ser l’accident del fill de Miquel Bestard amb l’altre del Pla i el portolà Joan Serra”.

Antoni-Calvo-5“Dels moments que vaig estar dins l’equip de govern no canviaria res. M’hagués agradat poder fer més.

Vàrem quedar endarrer de poder fer una piscina al Pont d’Ínca, que és l’únic nucli que no en té”.

“També vàrem aconseguir la carrertera nova cap a Santa Maria, que ens va dur molta feina de negociació amb el Consell i trulls amb les expropiacions particulars”.

“Trob que avui en dia els partits polítics estan més pendents de si ho fan bé o no, sense mirar que el que fan és per al poble, no per als partits. Miren més les sigles que no el poble”.

“No crec que hagi millorat la qualitat de vida, en tot cas ha empitjorat en una sèrie d’aspectes i, per ventura, globalment. Tant en la manera de fer politica de cara al poble, com en general”.

Quin és el dia a dia actual…

“A mi m’agrada els matins que vaig a caminar, agafar carretera fins a Santa Maria i tornar. Torn a casa, faig el cafetet a can Jaume o cas Tord o al cafè Pòrtol o al Racó de Pòrtol, segons els dies. Llegesc la premsa, xerr amb un i altre. I les feines de per casa. Ara a més, cuidar una néta de pocs mesos. Els altres néts, adolescents, venen tot l’estiu a dinar a casa. Politicament, de moment, res de res. No dic que no a la política, però estic en ‘stand-by’. Sempre referit a la política del poble.

Estic molt content i molt feliç. Ara diria que he acabat de conèixer la meva dona perquè el temps que estava en coses polítiques no hi havia massa temps. I això que duim cinquanta-vuit anys de casats. Entre fills i nets i netes ho pas beníssim.”

(fotos, BMM; arxiu Calvo)
Sobre Antoni Calvo, a Marratxipèdia…

http://www.marratxipedia.com/calvo-buades-antoni/

Galeria d’imatges:

https://photos.google.com/album/AF1QipOUsWvpJrAg4CMCH_eXE1heDbn4wwt3tjmn1Ev_

Opinió personal sobre…

Martí Serra
Una persona extraordinària, com a persona i com a politic

Miquel Bestard
El mateix

M. Coll
Simplement, correcte

J.R. Bauza
No va tenir el detall de cridar-me mai, quan jo estava a la Brigada i ell era batle. No puc opinar com a polític

Tomeu Oliver
Com a persona un deu, com a batle també diria que un deu.
Va fer el que li varen deixar fer.

J.F.Canyelles
Potser que com a batle ho faci bé, però no el veuen pel poble

M.A. Munar
No la vaig tractar mai

J. Matas
No l’he conegut

F. Antich
Lo poc que l’he tractat, molt correcte

J.R. Bauza
Va estar, i està, més pendent de Madrid que de Balears

F. Armengol
No l’he tractada mai

Jose Maria Casasnovas
Desaparegut en combat

Felip Juan
Un bon company, de regidor

Margalida Mesquida,
Igual

Daniel Guirao
Com a persona, fabulós i com a polític, també.

Xavier Fortuny
Lo poc que vaig estar amb ell, bastant correcte

Sebastià Alou

Conxa Obrador
No tan bé, però en política sap de què va

Pepe Franco
A aquest home només li puc posar coses bones. L’enyor molt

[BMM, Mxp, VIII ’18]

(Visited 51 times, 1 visits today)