Rotes, ses [-f]

Zona de Pòrtol, ampliació del casc urbà, provinent de terrenys de la possessió de Son Caulelles. Fou donada en establiment per Tomàs Romaguera Canyelles a inicis del segle XX, el 1907 en concret, amb plànol format pel mestre d’obres Gaspar Reynés.

En varis documents de la primera meitat del segle XX, la trobam com ses Rotes de Son Caulelles.

El poble ha crescut, des del carrer de l’Escola -on tenia el límit la possessió de Portula- cap a Son Caulelles, a partir de cinc carrers paral·lels al Major -Mallorca, Catalunya, València, Martí Serra, i Pare Serra -l’unic que no atravessa de part a part- i dos transversals a aquests, Sant Jaume i Romaguera. Era ben usual entre els portolans tenir una tanca a ses Rotes -va ser lloc de moltes eres- i algun dels seus habitants era conegut com a ‘roter’. La zona sud, més propera al Tancat i a sa Granja, és coneguda com a Son Ros.

Posteriorment s’ha urbanitzat més i s’han afegit nous vials a les antigues rotes: Mn Joan Vich, Josep Verd, Costa i Llobera, Antoni Jaume i Xeremiers.
Els habitants d’aquesta zona són coneguts com “roters”, tot i que el malnom específic únicament s’ha donat a Francesc Canyelles.

 

[BMM, Mxp IV ’15][revisat VI ’15]

 

 

(Visited 72 times, 1 visits today)

Tags:

Cap comentari.

Deixa un comentari