Pol Llompart, Josep Lluís

Professor de matemàtiques (jubilat) i divulgador científic, SC

Neix a Ciutat el 25 de febrer de 1964. Fill de Josep Pol Ferrer i Francisca M. Llompart Verd.

Casat el 1988 amb Maria Antònia Camps Coll, Nona. Tenen dues filles: Mercè i Francesca. Des de 1995 viuen a sa Cabaneta, on estiuejava de ben petit. Els diuen de Can Pepito, malnom de la casa que comprà la seva padrina Maria.

Estudià Educació Primària, BUP i COU als jesuïtes de Monti-sion de Ciutat, que rep el nom de l’església i convent homònims. Es llicencià en Ciències Químiques per la UIB (1982-1987). Feu un postgrau de Curtits per la UPC (1987-1988). Cursà estudis de piano i solfeig al Conservatori de Música de les Illes Balears. S’inicià en el cant coral de la batuta de Baltasar Bibiloni.

Ha estat professor de matemàtiques de Secundària des de 1989 fins a 2024, any en què es jubilà. El 2007 creà el Centre d’Aprenentatge Cientificomatemàtic CentMat a través d’una llicència per recerca educativa, que la Conselleria d’Educació del Govern Balear posà en marxa el 2008. Ha estat professor de Metodologia i Recursos del Màster de Secundària de l’especialitat de Matemàtiques a la UIB (2006-2013) i professor del Postgrau Expert Universitari en Matemàtiques de l’Educació Primària (2016-2023).

Ha impulsat i participat en molts de projectes com ara les exposicions «Arts matemàtiques» l’any 2000 a l’espai Ramon Llull, «Imaginar Einstein» l’any 2005 al Casal Balaguer, «Ramon Llull i Bellver, «Quadrant Idees» l’any 2011 al Centre Cultural Sa Nostra i a la Misericòrdia de Palma, «La quadratura del Cercle» al castell de Bellver l’any 2016, «Idees Rodones» a la Misericòrdia de Palma l’any 2023, «alfa-beta-gamma» també a la Misericòrdia l’any 2024, «Diàlegs» una proposta plàstica per celebrar el 50è aniversari de la delegació de l’OCB d’Inca i la de «Mesures tradicionals de Mallorca» al castell de Bellver l’any 2025.

L’any 2017 impulsà i ajudà a crear el rellotge/calendari solar més gran de l’estat espanyol, a l’IES Marratxí. Així mateix, amb un equip de professors i professores del mateix institut organitzà la primera Encesa de Torres i Talaies de Mallorca pels drets humans, iniciativa que es realitza cada any, des de llavors, a principis de gener.

Durant aquests darrers anys ha participat en multitud de seminaris de formació arreu de les Illes Balears i ha impartit conferències en Jornades i Congressos arreu de l’Estat. Formà part de la Junta Gestora de la Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX i en fou president de 2006 a 2013. També fou membre de la junta directiva del GOB en la dècada dels noranta.
Guanyà el premi «Escuela y Naturaleza» del MEC i el Banc de Crèdit Agrícola 1992 pel projecte d’educació ambiental sobre la rehabilitació de la Trapa. El Premi Ecologia (Andratx, 1993) i Francesc de Borja Moll (Conselleria d’Educació del Govern Balear, 1993) per la realització del projecte de la Trapa. El premi Climent Picornell d’Innovació Educativa per la creació i direcció del Centre d’Aprenentatge Cientificomatemàtic CentMat li fou concedit l’any 2018 per l’Ara Balears. I el 2024 fou guardonat amb el premi Aina Moll dels Premis 31 de desembre de l’Obra Cultural Balear, «per la seva aportació com a divulgador científic, trobant la convergència entre les matemàtiques i el món que ens envolta, amb especial atenció al patrimoni cultural i natural de Mallorca i sempre des del compromís absolut amb la llengua catalana.»

Ha fet part de les corals Música Viva, de Magisteri, i Veus de Marratxí. Fou col·laborador de la revista Pòrtula i, actualment, n’és de Marratxipèdia i és vicepresident de la delegació OCB Marratxí.

Ha publicat:

[Mxp, V ’25]

(Visited 126 times, 1 visits today)

Tags: , ,

Cap comentari.

Deixa un comentari